Sklece na kolenih ter dvigi v oporo

Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje.

Objavljeno
03. april 2020 09.45
Posodobljeno
03. april 2020 10.53
Na vrsti je druga vaja v nizu. FOTO: Delo In Fakulteta Za šport

Ena vaja na dan: Akcija Fakultete za šport in Dela


V obdobju vsesplošnega spoprijemanja s koronavirusom ni pomembna le samoizolacija, veliko šteje tudi ustrezna telesna pripravljenost, ki lahko pomaga posamezniku v boju z neugodnim izzivom. V medijski hiši Delo začenjamo akcijo Ena vaja na dan, s katero bomo v sodelovanju s Fakulteto za šport Univerze v Ljubljani pomagali vsem, ki želijo izboljšati telesno pripravljenost s pravilno vadbo v domačem okolju. Strokovnjaki z različnih področij športa so pripravili vaje, ki so primerne za vse, saj premorejo različno zahtevne stopnje intenzivnosti in napora. Akcija Ena vaja na dan bo vsak ponedeljek in petek domovala v časopisu Delo in na spletni strani Delo.si.


Prva vaja


image
Sklece: vaja 1, začetni položaj. FOTO: Darjan Spudić
image
Sklece: vaja 1, končni položaj. FOTO: Darjan Spudić


V opori klečno (na blazini ali preprogi) so noge razmaknjene v širini bokov, kot v kolku in kolenu je 90°, goleni so na tleh. Trup je raven, glava je v podaljšku trupa. Roke so razmaknjene nekoliko širše od ramen, dlani so obrnjene naprej. Naredite 10 sklec. Vajo morate občutiti kot srednje naporno, kar bi ocenili npr. s 14. stopnjo po Borgovi lestvici. Če je vaja prelahka, torej, če z lahkoto naredite 10 ponovitev, izberIte težjo vajo.


Druga vaja


image
Sklece: vaja 1, začetni položaj. FOTO: Darjan Spudić
image
Sklece: vaja 2, končni položaj. FOTO: Darjan Spudić


Vajo otežite s tem, da povečate kot v kolku in kolenu. Dihajte enakomerno, pri gibu dol naredite vdih, pri gibu gor pa izdih. Če vam je tudi ta vaja prelahka in bi napor med izvajanjem vaje ocenili kot nizek (torej nižji od 12. stopnje po Borgovi lestvici), potem izberite naslednjo vajo.
 

Tretja vaja


image
Sklece: vaja 3, začetni položaj. FOTO: Darjan Spudić
image
Sklece: vaja 3, vmesni položaj. FOTO: Darjan Spudić

image
Sklece: vaja 3, končni položaj. FOTO: Darjan Spudić


V opori ležno na podlakteh se najprej oprite na desno podlaket, dvignite levo roko, dlan položite nekoliko širše od ramen in roko iztegujte. Med iztegovanjem leve roke položite desno dlan nekoliko širše od ramen in se dvignite v oporo na iztegnjenih rokah. Spuščanje v začetni položaj začnite z levo roko. V naslednjih ponovitvah vaje se dvigujte izmenično z desno in levo roko.


Nasvet


Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje, z vmesnim pol minutnim odmorom.

ℹVsak ponedeljek in petek v sodelovanju s Fakulteto za šport univerze v Ljubljani

Maja Dolenc prof. dr., prof. športne vzgoje
Darjan Spudić asistent, mag. kineziologije
Janez Vodičar doc. dr., prof. športne vzgoje