Janji Garnbret po tretjem mestu v Xiamenu skupna zmaga sezone

Največja tekmica slovenske šampionke Južnokorejka Jain Kim je bila šele osma.

Objavljeno
15. oktober 2017 13.30
Tekmovanje v balvanskem plezanju na Kongresnem trgu - Janja Garnbret 20.maja 2017 [plezanje,balvansko plezanje,šport,Ljubljana,Kongresni trg]
A. V.
A. V.
Peking - Slovenska plezalka Janja Garnbret je na predzadnji tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v kitajskem Xiamenu v težavnosti osvojila tretje mesto. Njena največja tekmica v skupni razvrstitvi Južnokorejka Jain Kim je bila šele osma, tako da je slovenska šampionka že pred finalom v Kranju ubranila skupno zmago sezone v težavnosti in kombinaciji.

Garnbretova je v današnjem finalu, v katerem je nastopilo vseh 13 najboljših iz kvalifikacij, saj so organizatorji polfinale odpovedali zaradi dežja, padla pri oprimku, ki je večini delal težave. Tekmo je dobila Belgijka Anak Verhoeven, druga pa je bila Američanka Ashima Shiraishi. V finalu je nastopila še ena Slovenka Mina Markovič in zasedla peto mesto.

Garnbretova, 18-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, je imela pred današnjo tekmo pred izzivalko Južnokorejko Jain Kim velikanskih 120 točk naskoka, korejska tekmica pa danes ni zmogla niti do zmagovalnega odra in je končala na osmem mestu. To pomeni, da je Garnbretova že tekmo pred koncem osvojila skupno zmago v težavnosti in tudi v kombinaciji, ki bo na sporedu tudi na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, so sporočili iz mednarodne plezalne zveze IFSC.

Garnbretova je na sedmih tekmah v letošnji sezoni vpisala pet zmag ter dve tretji mesti. Kimova je edinkrat doslej v tej sezoni Garnbretovo premagala v Arcu. Že drugo leto zaporedoma bo slovenska najstniška senzacija sezono končala na prvem mestu razpredelnice.

»Tekma je bila zelo delikatna, nihče ni vedel, ali bo sploh izpeljana. Navsezadnje zaradi odpovedi polfinala, in ker nihče ni vedel, ali bo sploh možen finale, se sploh nisi več počutil, kot da si na tekmi, zato je bilo psihično kar naporno,«" je ocenila 18-letna športna plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je v letošnjem svetovnem pokalu v težavnosti osvojila dve tretji mesti, sicer pa petkrat stopila na najvišjo stopničko - v Villarsu, Chamonixu, Brianconu, Edinburgu in Wujiangu.

»Ta sezona je bila najnapornejša od vseh, zato sem še toliko bolj vesela, da sem zdržala fizično in psihično celotno sezono in poleg tega mi je uspelo biti na stopničkah v skupnem seštevku tako v balvanih kot v težavnosti. Letos se pred začetkom sezone v težavnosti nisem ravno počutila v formi za težavnost, ampak sem bila psihično veliko trdnejša kot lani, sploh pa nisem pričakovala, da bom zmagala skupni seštevek že pred Kranjem, kjer se že veselim veliko bolj sproščenega plezanja. O kombinaciji med sezono nisem preveč razmišljala, sem pa zelo vesela, da sem zmagala, in to z rekordnim številom točk,« je še povedala Garnbretova.

Organizatorji so danes kljub dežju z malenkostno zamudo izpeljali moški polfinale v težavnosti. Brez finala je ostal slovenski plezalec Domen Škofic, ki je v polfinalu končal na 17. mestu.

Mednarodna sezona svetovnega pokala v športnem plezanju se bo sklenila 11. in 12. novembra v Kranju.