Škofic na svetovnem prvenstvu peti

Slovenski plezalec Domen Škofic je tekmo na SP v Innsbrucku v težavnosti končal pod odrom za zmagovalce.

Objavljeno
09. september 2018 20.18
Posodobljeno
09. september 2018 20.22
Domen Škofic ostaja brez odličja na svetovnih prvenstvih. 
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Innsbruck - Avstrijec Jakob Schubert je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku osvojil naslov svetovnega prvaka v disciplini težavnost. Srebro je pripadlo Čehu Adamu Ondri, bron Nemcu Alexandru Megosu. Edini slovenski finalist Domen Škofic, ki je vodil po polfinalu, je osvojil peto mesto.

Domen Škofic se je prepričljivo s prvim dosežkom polfinala uvrstil v finale težavnosti, a v finalu njegova višina ni zadoščala za stopničke. V smer se je podal kot zadnji finalist, a je odnehal na oprimku 29+, kar je pomenilo, da se razmerje na vrhu ni spremenilo. V finalu in polfinalu sicer nobeden od tekmovalcev ni osvojil vrha smeri.

Prvouvrščena v finalu Schubert in Ondra sta dosegla oprimek 36+, Avstrijec pa je zlato dobil na podlagi boljšega izida iz polfinala, ko je bil drugi, Ondra pa peti. Ondra tako ni ubranil zlata, ki ga je osvojil pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Parizu.
 

Tudi Slovenija med dobitnicami odličij


V današnjem polfinalu je od Slovencev nastopil tudi 16-letni debitant Luka Potočar, ki si je na repu polfinala razdelil 24. mesto s še dvema plezalcema.

Škofic na svetovnem prvenstvu še ni osvojil kolajne, na prvenstvih leta 2014 in 2016 je končal na četrtem mestu.
Domačini prvenstva so lahko po prvih dveh finalih v obeh konkurencah zelo zadovoljni, saj so bogatejši za dve zlati kolajni.
V Innsbrucku so v soboto prve kolajne na tokratnem svetovnem prvenstvu podelili športnim plezalkam. V veliko veselje domačinov so zaigrali avstrijsko himno v čast Jessici Pilz, ki je osvojila svoje prvo zlato na svetovnih prvenstvih.

Po zaslugi Janje Garnbret je med dobitnicami kolajn tudi Slovenija. Garnbretova je osvojila srebro. Bron je pripadel Jain Kim iz Južne Koreje. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je v svojem debiju na članskih svetovnih prvenstvih osvojila sedmo mesto.