Slovencem dovoljene tudi sanje o deseterici

Šahovska olimpijada v Bakuju: pri moških za vrh Rusi, Kitajci in Američani. Konec prevlade Rusinj?

Objavljeno
02. september 2016 00.15
Georg Mohr
Georg Mohr
Baku – Gostitelj 42. šahovske olimpijade bo do 14. t. m. zakavkaška dežela Azerbajdžan. Organizacijo je prevzela kar vlada, ki zagotavlja vrhunske razmere. Obeta se zanimiv boj za vrh, svoje cilje imajo tudi Slovenci in Slovenke.

Udeleženci so nastanjeni v hotelih z najbolj zvenečimi imeni. Le težko se bo za morebiten neuspeh sklicevati na okoliščine, kot je to pred dvema letoma v norveškem Tromsøju počela vsaj polovica reprezentanc. Gostitelji pričakujejo, da bodo podrli vse rekorde: prijavljenih je preko 180 ekip v odprti (moški) konkurenci in preko 140 ekip v ženski konkurenci.

Običajno je številka nato nekoliko manjša, ampak to se bo dokončno razjasnilo šele nekje po tretjem kolu. Favoriti tokrat niso povsem tradicionalni. Med moškimi bodo večne Ruse, ki so nazadnje slavili leta 2002 pri nas na Bledu, izzivali predvsem branilci naslova iz Kitajske, nova velesila pa je ZDA, za katero na prvih treh šahovnicah nastopajo šahisti iz prve svetovne sedmerice (Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So), iz ozadja pa naj bi jim dirigiral kar Gari Kasparov …

Med ženskami vse po starem. Rusinje so uspešnejše od rojakov, saj so slavile na zadnjih treh olimpijadah. Letos bi naj še več ali vsaj enake možnosti imele ekipe iz Kitajske, Ukrajine in Gruzije.

Slovenska delegacija šteje 13 ljudi. Selektor moške ekipe Matjaž Mikac vztraja z ekipo Aleksander Beljavski, Luka Lenič, Jure Borišek, Jure Škoberne in Matej Šebenik, kar nas uvršča na 25. mesto po ratingu, nekje tam pa tudi po realni moči. Seveda se na takih velikanskih turnirjih dogaja marsikaj in končne uvrstitve, dobre ali slabe, pogosto niso povsem realne (z izjemo nekaj prvih). Tudi letos bo zato največ odvisno od zadnjih partij, ko ti uspeh v zadnjem kolu lahko uvrstitev popravi (ali pokvari) tudi za deset in več mest. Kakorkoli že, naši so tokrat, za spremembo od nekaj zadnjih let, dobro pripravljeni, vsi so nastopili na Vidmarjevem memorialu, imeli so tudi nekajdnevne skupne priprave. Dovolj razloga za optimizem, tudi za sanje o prvi deseterici.

Dekleta (selektor Aljoša Grosar je določil Jano Krivec, Lauro Unuk, Špelo Kolarič in debitantki Tejo Vidic in Caterino Leonardi) začenjajo kot 39. nosilke, stavijo pa na mladost. Tako visoko kot fantje verjetno ne morejo poseči, zagotovo pa si štartni položaj lahko izboljšajo za precejšnje število mest.

Tudi politično je prišlo do sprememb. Po dolgem preudarjanju o tem, kdo naj slovenski šah v prihodnje zastopa na najpomembnejših sestankih, je predsedniku Tomažu Subotiču prekipelo in je v Baku poslal kar – sebe.