Slovenci v Kingstonu ostajajo v ozadju

Na SP olimpijskega razreda laser je po štirih plovih med slovenskimi jadralci najvišje Žan Luka Zelko na 63. mestu.

Objavljeno
04. julij 2015 10.50
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Kingston - Na svetovnem jadralskem prvenstvu olimpijskega razreda laser v Kingstonu so drugi tekmovalni dan v šibkem vetru, ki je pihal s hitrostjo od pet do sedem vozlov, izpeljali tretji in četrti kvalifikacijski plov.

Slovenci v teh pogojih niso navdušili in ostajajo v ozadju. Najvišje je Žan Luka Zelko, ki je s 17. in 52. mestom na skupno 63. mestu (110), Matej Valič je bil 35. in 26. ter je skupno 118. (138), Nik Pletikos pa je bil 34. in 32. ter je na 120. mestu (143).

Po drugem tekmovalnem dnevu vodi Gvatemalec Juan Maegli (8), drugi je Nemec Philipp Buhl (9), tretji pa Avstralec Tom Burton (27).

Prvenstvo se bo nadaljevalo še z dvema dnevoma kvalifikacijskih plovov, v ponedeljek pa se bodo jadralci za finalno serijo razdelili v zlato, srebrno in bronasto skupino.

Glavni cilj slovenskih reprezentantov je osvojitev mednarodne olimpijske norme za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. Na letošnjem svetovnem prvenstvu je na voljo še devet mest za države, ki še nimajo olimpijske norme v tem razredu.

Na lanskem svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v jadranju v španskem Santanderju je bilo namreč v razredu laser podeljenih 23 norm, na olimpijskih igrah naslednje leto pa bo v razredu laser nastopilo 46 jadralcev. Preostala mesta bodo dopolnjena po celinskem ključu, na naslednjem evropskem prvenstvu razreda laser bosta na voljo še dve mesti.