Slovenci za začetek odpravili Belgijo s 3:0, a Tokio je še daleč

Reprezentanca Alberta Giulianija je v Berlinu tesno dobila uvodna niza, v tretjem je bilo njeno delo lažje. V torek z Nemčijo. Na OI vodi samo zmaga na turnirju.

Objavljeno
05. januar 2020 18.11
Posodobljeno
05. januar 2020 19.25
Slovenci so suvereno začeli turnir v Berlinu. FOTO: CEV
P. Z., STA
P. Z., STA
Berlin - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v Berlinu uspešno začela kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah. V prvem krogu skupine A je s 3:0 (23, 26, 20) premagala Belgijo.

Slovenci so spodbudno začeli kvalifikacije za olimpijske igre. V prvi tekmi so premagali vedno nevarne Belgijce, si s tem priborili samozaupanje, ki bo zelo pomembno v nadaljevanju turnirja. V igri niso blesteli, imajo še precej rezerv, predvsem to velja za napad, a kot je že pred turnirjem zatrjeval kapetan Tine Urnaut, je pomembno, da s pametno in taktično zrelo igro zmaguješ tudi, ko niso v pravi formi. V tem času pa najbrž v Berlinu v pravi formi ni nobena od reprezentanc.

Tradicija izenačenih obračunov med Slovenijo in Belgijo, ki se končajo z zmago Slovencev, se je nadaljevala tudi v nemški prestolnici. Slovenci so do zmage prišli v izenačenih končnicah, v katerih so se tekmecem tresle roke. Belgijci so nasploh naredili ogromno napak, kar je na koncu odločilo tekmo.

Slovenija : Belgija 3:0 (23, 26, 20)

Dvorana Max Schmeling, gledalcev 3075, sodnika Gerothodoros (Grčija) in  Porvažnik (Slovaška).
Slovenija: T. Štern 20, Pajenk 5, Kozamernik 6, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Videčnik, Ropret, Urnaut 10, Čebulj 9, Možič; Belgija: Tuerlinckx, Deroo 17, D'Hulst, Grobelny, Stuer, Van de Velde 2, Verhees 3, D'Heer 1, Cox 19, Ribbens, Valkiers, Rousseaux 9, Thys, Klinkenberg.


Varovanci Alberta Giulianija so tekmo začeli odlično. Začetna postava, v kateri je bil organizator Dejan Vinčić, je predvsem po zaslugi obrambe in točk korektorja Tončka Šterna prišli do vodstva 8:4. A nekaj napak v protinapadih je Belgijce vrnilo v igro, po bloku Urnauta so izenačili na 13:13.

Do končnice je bil rezultat izenačen, po izidu 21:21 pa so Belgijci naredili nekaj napak, ki so bili za njih usodne. Najprej je v napadu z druge linije črto prestopil Tomas Rousseaux, nato je bil v napadu neuspešen Jolan Cox, Slovenci so dve zaključni žogi zapravili, po polminutnem odmoru pa jim je uspešno izveden prvi tempo Alena Pajenka vendarle prinesel vodstvo z 1:0.
 

Ključni challenge Giulianija


Sledilo je nekaj slabših minut na začetku drugega niza. Belgijci so povedli s 4:1, a evropski podprvaki so se hitro zbrali, že na šesti točki sta bili ekipi poravnani. Belgijci so imeli minimalno prednost vse do izida 17:18, Slovenci so v nizu prvič povedli šele pri izidu 19:18, nato pa so vodili tudi 22:19.

image
Alberto Giuliani je vlekel pametne poteze. FOTO: CEV


Toda tekmeci so odgovorili s tremi zaporednimi točkami, tako da je spet prišlo do napete končnice. Z asom Coxa so si Belgijci priigrali zaključno žogo, ki so jo Giulianijevi izbranci ubranili, nato pa po še eni odlični potezi selektorja, ki je po uspešnem belgijskem preverjanju napada tudi sam zahteval challenge, lepo je videl, da je belgijski korektor pri napadu prestopil črto. Tudi Slovenci prve zaključne žoge niso izkoristili, po fanatični obrambi pa so drugo, spet je niz zaključil Pajenk.

Izenačen boj se je nadaljeval tudi v tretjem nizu. Vsaj do devete točke, nato pa so Slovenci ušli na +3. V prvih dveh nizih niso dosegli niti enega asa, v tretjem pa kar štiri, od tega Štern tri. Posledica tega je bilo vodstvo 15:10, ko je as dosegel še Klemen Čebulj, je bilo na semaforju 20:15.

Tekmecem je še uspelo znižati na 19:22, toda Giuliani je spet pravočasno vzel odmor, zaustavil njihov nalet, na koncu pa se spet izkazal s sokoljim očesom, saj je videl dotik mreže Belgijcev, zahteval challenge, po katerem se je obračun tudi končal.

image
Slovenci so znova premagali žilave Belgijce. FOTO: CEV

 

V torek z Nemci


Slovenci bodo imeli v ponedeljek prost dan, v torek pa se bodo merili z Nemčijo, ki jo vodi bivši slovenski selektor Andrea Giani. V prvi tekmi skupine B je Francija s 3:0 (21, 21, 22) premagala Srbijo, ki je Slovence premagala v finalu lanskega evropskega prvenstva.

Na OI vodi samo prvo mesto na turnirju.

Klemen Čebulj, sprejemalec Slovenije: »Danes je bilo lepo spet skupaj stopiti na igrišče, odigrati uradno tekmo. Sicer se še moramo povsem uigrati, občutki še niso čisto pravi, vseeno pa mislim, da smo s to tekmo dokazali, da se na igrišču borimo, tudi če nismo čisto pravi. To se je videlo tudi po naših reakcijah v obrambi, saj nismo pustili nobene žoge, da bi padla na tla. Verjamem, da je to ena zelo pomembna karakteristika, katera nas bo morala krasiti skozi celotne kvalifikacije tukaj v Berlinu.«

Alen Pajenk, bloker Slovenije: »Vedeli smo, da bo prva tekma najtežja, saj je treba začeti pomemben turnir. Videlo se je, da si tudi Belgijci želijo vstopnico za olimpijske igre. Vsi smo se borili, pohvaliti moram vse fante, saj smo izjemno odigrali v obrambi, padlo nam je malo žog. Mogoče smo v končnicah prvih dveh nizov odigrali bolj zbrano, mogoče je bilo prisotne tudi nekaj sreče. Čestitam celi ekipi.«

Jan Kozamernik, bloker Slovenije: »Bila je kar lepa tekma. Začeli smo dobro, vseeno mislim, da imamo še prostor za napredek. Sploh v ključnih trenutkih bi lahko odigrali bolje, naredili kakšno napako manj v vsakem nizu in prej odločili srečanje. Sem zadovoljen, a menim, da moramo za naslednje tekme dvigniti raven igre.«

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Zadovoljen sem z zmago, prva tekma ni nikoli lahka. Odigrali smo dobro, še zlasti mi je všeč, kako smo odigrali v obrambi.«