Slovenci že vedo, da so lahko tudi evropski prvaki

Slovenci imajo s tako pomembnimi tekmami dobre izkušnje. Poljake so večkrat premagali, slavili so tudi že v polfinalu.
Fotografija: Utrinek iz polfinala 2015. Naj bo tako veselo tudi danes. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Utrinek iz polfinala 2015. Naj bo tako veselo tudi danes. FOTO: CEV

Ljubljana – Slovenci niso prvič v polfinalu, dobro pa poznajo tudi Poljsko. Obe realnosti so dobro preizkusili leta 2015 na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Najprej so v četrtfinalu ugnali Poljsko, nato pa so zmagali tudi v polfinalu. Padla je velika Italija. Prav zato je strah danes povsem odveč.



Slovenska odbojkarska reprezentanca ima že dolgo vrhunsko igralce, toda vedno znova je nekaj zmanjkalo. Nemalokrat so Slovenijo premagovale celo reprezentance s slabšim igralskim kadrom, zato je bilo veliko slabe volje. Slovenski odbojkarji in selektorji so kot enega od glavnih razlogov omenjali, da jim primanjkuje težkih tekem proti najboljšim svetovnim selekcijam, da bi imeli dovolj izkušenj, ko gre zares. In imeli so prav.

Vse se je spremenilo s prihodom Andree Gianija. Slovenija je tudi z njegovo pomočjo imela več pripravljalnih tekem proti vrhunskih zasedbam, te izkušnje pa je znala unovčiti na evropskem prvenstvu leta 2015. Sprva je v skupinskem delu še ponavljala stare napake, toda ko je šlo zares, je Giani znal pravilno usmeriti slovensko barko.

Glavni slovenski igralci so isti kot leta 2015. FOTO: Uroš Hočevar
Glavni slovenski igralci so isti kot leta 2015. FOTO: Uroš Hočevar


Gianni verjel v moč in značaj


Najprej je v izločilnih bojih padla Nizozemska (3:0), v četrtfinalu po dramatični končnici Poljska (3:2), v polfinalu pa spektakularno tudi Italija. Po eni najboljših iger slovenske čete vseh časov so naši zahodni sosedje klonili s 3:1, še kako pa je žarel Giani, saj je imel kot Italijan še dodaten motiv.

Kajti preden je postal slovenski selektor, je bil tudi v igri za italijanski stolček. Za Italijana ni večje časti, kot voditi domačo reprezentanco, toda Gianija so označili za premladega in neizkušenega, da bi prevzel tako zahtevno nalogo. Prav zato je bil italijanski skalp zanj še slajši, njegov tekmec na italijanski klopi Gianlorenzo Blengini pa je imel zelo dolg nos. V igri namreč ni bil samo preboj v finale EP, ampak tudi italijanski ponos.

Slovenski odbojkarji se mirno pripravljajo na pomembno tekmo. FOTO: Roman Šipić
Slovenski odbojkarji se mirno pripravljajo na pomembno tekmo. FOTO: Roman Šipić


»Vesel sem, skačem, pojem, vriskam! Normalno, prišli smo do fantastične zmage in uvrstitve v finale. Ko sem prišel na selektorsko klop, o tem nisem razmišljal. Vedno sem govoril, da moramo korak za korakom. Osvojili smo evropsko ligo, praktično brez pravega treninga, fantom sem neizmerno zaupal in niso me izneverili. Vedel sem, da imajo moč in značaj, kar so tudi tokrat potrdili,« je žarel Andrea Giani po polfinalni zmagi. »A vsa ta čustva je hitro treba spraviti stran, zame je najbolj pomembna finale, v katerem bo treba storiti še zadnji korak. Že pred časom sem rekel, da Slovenija lahko postane evropski prvak in še vedno sem enakega mnenja.«



Njegove besede se tedaj niso uresničile, ampak lahko se letos. Slovenija ima praktično identično zasedbo, saj so še vedno v ospredju Tine Urnaut, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Jan Kozamernik, Klemen Čebulj, Alen Pajenk … In še selektor je spet Italijan – Alberto Giuliani.

Slovenci se torej nimajo česa bati. Odlično poznajo tekmeca, tako pomembne tekme so že zmagovali, zraven pa bodo imeli še podporo več kot deset tisoč navijačev.

Komentarji: