Slovenke kot edine neporažene v polfinale (VIDEO)

Najučinkovitejša v slovenski vrsti je bila sestra košarkarskega reprezentanta Jake Blažiča, Pia, s 14 točkami.

Objavljeno
16. september 2017 09.04
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenske odbojkarice do 23 let so na domačem svetovnem prvenstvu v Stožicah še edine neporažene, v današnjem polfinalu (z začetkom ob 18.30) pa lahko že potrdijo zgodovinsko kolajno. Nasproti jim bo stala drugouvrščena reprezentanca skupine B Bolgarija, ki je morala v včerajšnjem zadnjem dvoboju rednega dela prvič na kolena, s 4:1 so jo odpravile Turkinje. Te se bodo že ob 15.30 v prvem polfinalnem obračunu udarile z zasedbo Dominikanske republike. Zato pa so kratko potegnile branilke lovorike Brazilke, ki so po senzacionalnem porazu s Kubo zasedle tretje mesto v skupini B in se bodo borile zgolj za končno uvrstitev od petega do osmega mesta.

Slovenke so za potrditev prvega mesta v skupini A sinoči odpravile še Egipt, ki so mu oddale šele drugi niz na prvenstvu, vendar ni odveč poudariti, da v zelo pisani zasedbi, saj je selektor Alessandro Chiappini priložnost ponudil tudi dekletom, ki običajno grejejo klop. Tako sta že uvodoma priložnost dobili blokerka Ela Pintar in sprejemalka Pia Blažič (ta se je za ponujeno zahvalila z odlično igro in bila s 14 točkami celo najučinkovitejša na parketu), pozneje pa še korektorka Darja Eržen in podajalka Špela Marušič. Slovenke, ki s zmogle po devet asov in blokov, so zmagale s prepričljivih 4:1 (5, -15, 10, 10, 8).

»Vesel sem zmage v dvoboju, ki pravzaprav ni odločal o ničemer več. Zdaj moramo doslej opravljeno pozabiti in se osredotočiti na sobotni polfinale, saj se potegujemo za odličja,« ostaja na realnih tleh preporoditelj slovenske ženske odbojke, italijanski strokovnjak Alessandro Chiappini. Včeraj najbolj razigrana med njegovimi izbrankami Pia Blažič (njen brat Jaka se bo v nedeljo ravno tako boril za zlato na eurobasketu) pa je pristavila: »Polfinale smo si zagotovile že pred to tekmo, v katero smo torej lahko šle povsem sproščeno, a še vedno lačne zmage. Tudi igralke, ki smo povečini grele klop, smo dočakale svojo priložnost. Gremo po finale!«