Slovenke v finalu srebrne evropske lige

Slovenske odbojkarice so si z zmago nad Grčijo priigrale dvoboj z Romunijo za vstop v zlato evropsko ligo.
Fotografija: Slovenske odbojkarice so se zasluženo veselile uvrstitve v finale srebrne evropske lige. FOTO: Aleš Oblak/CEV
Odpri galerijo
Slovenske odbojkarice so se zasluženo veselile uvrstitve v finale srebrne evropske lige. FOTO: Aleš Oblak/CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v zadnji tekmi skupinskega dela srebrne evropske lige v Mislinji premagala Grčijo s 3:2 (21, 15, -20, -20, 6). Slovenke so si z zmago zagotovile finale proti Romuniji.

Slovenska vrsta je odločilno tekmo skupine B za uvrstitev v finale srebrne evropske lige začela v zasedbi Eva Mori (podajalka), Darja Eržen (korektorica), Saša Planinšec in Tina Grudina (srednji bokerki), Lana Ščuka in Anita Sobočan (sprejemalki) ter Leja Janežič (prosta igralka).

Slovenke so prvič pobegnile na 6:3 ter po zaključku Sobočanove in asu Erženove še povišale prednost. Gostje so se nekoliko približale, a sta Planinščeva z močnim napadom in Grudina z dvema zaporednima blokoma stvari postavili na svoje mesto (20:14), Ščuka pa je prispevala točko za zmago s 25:21.



Začetek drugega niza je potekal po enakem scenariju. Tudi tokrat so Slovenke hitro prišle do prednosti, na sprejemu je bila odlična Sobočanova, Morijeva pa je razigrala še Erženovo, ki je dodala tudi blok za 13:8. Slovenija je pozneje hitro prišla do zaključne žoge pri 24:15, že prvo je izkoristila Darja Eržen.


Grkinje so se vrnile v igro


V tretjem nizu so se Grkinje vrnile v igro, povedle z 11:10 in po padcu zbranosti Slovenije v tem delu tekme po dobrih začetnih udarcih Olge Strantzali in Georgie Lamprousi pobegnile na 19:14. Slovenski selektor Alessandro Chiappini je vmes sicer poizkusil z odmori, a so se tekmice povsem razigrale (21:14). Grkinje so imele zaključno žogo pri 24:20 in slavile s 25:20.

Slovenke so po zmagi v prvih dveh nizih Grkinjam dopustile vrnitev v igro, a v petem nizu ni bilo dvoma, katera ekipa je boljša. FOTO: Aleš Oblak/CEV
Slovenke so po zmagi v prvih dveh nizih Grkinjam dopustile vrnitev v igro, a v petem nizu ni bilo dvoma, katera ekipa je boljša. FOTO: Aleš Oblak/CEV


Ščuka je v četrtem nizu poskrbela za vodstvo z 10:8. Sledil je preobrat, ko so gostje prišle do vodstva s 15:12, nalet grške ekipe pa se je nadaljeval vse do vodstva z 21:14, Grkinje so niz dobile s 25:20.


V odločilnem nizu brez dvomov


V petem nizu je Ščuka poskrbela za 3:2, Slovenke so se izkazale z izjemno igro v obrambi, po bloku Planinščeve so si domača dekleta priigrala vodstvo z 12:4, po asu Zdovc Sporerjeve pa slavila. Prva tekma finala srebrne evropske lige bo na sporedu 25. junija v Sloveniji, povratna pa 29. junija v Romuniji.

Slovenski selektor Alessandro Chiappini se nadeja uvrstitve v zlato evropsko ligo. FOTO: Aleš Oblak/CEV
Slovenski selektor Alessandro Chiappini se nadeja uvrstitve v zlato evropsko ligo. FOTO: Aleš Oblak/CEV


»Tekma je bila zares težka. Začeli smo zelo dobro, v tretjem nizu pa so Grkinje spremenili način igre. Postali smo nervozni in nismo igrali kot prej. Ampak zelo vesel sem, da smo v petem nizu spet lahko igrali tako, kot zmoremo in to je zelo pomembno. Ta rezultat je velika nagrada za našo ekipo, saj takšne izkušnje potrebujemo. Čakata nas še dve tekmi, ki nas prav tako lahko veliko naučita. In zakaj se ne bi uvrstili v zlato ligo,« je povedal Chiappini.

Preberite še:

Komentarji: