Slovenke z gladko zmago na EP

Slovenske odbojkarice so z gladko zmago (0:3) nad Izraelkami potrdile uvrstitev na evropsko prvenstvo. 

Objavljeno
09. januar 2019 20.51
Posodobljeno
09. januar 2019 21.44
Slovenke so se uvrstile na EP. FOTO: David Silverman/IVA 
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Tel Aviv - Slovenske odbojkarice so se drugič v zgodovini uvrstile na evropsko prvenstvo. V zadnji tekmi kvalifikacij so na gostovanju pri Izraelu z gladko zmago potrdile, da so za Belgijo druga najboljša ekipa kvalifikacijske skupine A. Drugo mesto, za katerega bi v Izraelu zadostoval že niz ali 38 osvojenih točk, je bilo dovolj, da so se uvrstile na prvenstvo, ki bo potekalo v štirih državah, in sicer v Turčiji, na Poljskem, Slovaškem in Madžarskem.

Slovenke so hitro razblinile še tistih nekaj dvomov, ali bodo izpolnile cilj ali ne. S pravim pristopom so po manjših začetnih težavah hitro strnile svoje vrste in po dveh zaporednih točkah razpoložene Lane Ščuka prišle do vodstva s 15:9. Zaradi manjših težav na sprejemu se je nato njihova prednost stopila, domače so se približale na 15:17, toda sledil je hiter odgovor, servisi Saše Planinšec in zanesljiva igra v napadu so Slovenkam zagotovili osem zaporednih točk.  Dveh zaključnih žog nato niso izkoristile, niz pa je potem vendarle zaključila Anita Sobočan, ki je s tem tudi dokončno potrdila uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Izbranke Alessandra Chiappinija se s tem niso zadovoljile, držale so obljubo in napadle zmago s 3:0. Drugi niz so odprle z vodstvom s 6:0, pri tem pa se niso zaustavile. Z odlično igro so tekmicam do konca prepustile le 12 točk, nato pa se nekoliko prehitro zadovoljile ter se prepričale, da zmaga sama od sebe ne bo prišla. Na začetku tretjega niza so hitro zaostale za štiri točke, nato pa začele tekmice loviti. Ujele so jih na 16. točki, prvo vodstvo v nizu pa jim je z asom priborila Sara Najdič. Izraelke so se za kratek čas še vrnile v vodstvo, nato v končnici izenačile na 23:23, zatem pa s servisom storile napako. Zadnja točka na tekmi je bila delo Ize Mlakar.

"Zelo smo veseli današnje zmage. Ekipa je sem prišla z veliko motivacije in pripravljena, da tekmo odigra dobro. Zmage smo si zelo želeli in čeprav smo vedeli, da nam 38 točk zadošča za uvrstitev na evropsko prvenstvo, smo želeli igrati dobro. Dobro smo trenirali, na visoki ravni in z veliko motivacije, in to smo prišli pokazat tudi v Izrael. Vsi smo veseli in rad bi se zahvalil vsem dekletom, tem, ki so tu v Raanani, in tistim, ki so ostale doma. Imamo veliko skupino igralk, sestavljamo dobro ekipo in za našo prihodnost je to zelo dobro," je bil zadovoljen slovenski selektor Chiappini. 

Najučinkovitejša igralka tekme je bila s 13 točkami Saša Planinšec, Ščuka in Mlakarjeva, ki nista igrali vso tekmo, sta jih prispevali devet. Prvič so Slovenke na evropskem prvenstvu igrale leta 2015, ko so na Nizozemskem pod vodstvom selektorja Bruna Najdiča zabeležile tri poraze.
 
Izrael : Slovenija 0:3 (-17, -12, -23)
Dvorana Metrowest Raanana, gledalcev 650, sodnika: Kandemir (Turčija), Simbari (Italija).
Izrael: Velikiy 10, Kopilovitch, Stein, Sokolov Peham 1, Jaloba 1, Devash 4, Goffer, Malik 7, Siriha, Zilberman, Chodorov 2, Marmen, Saada 9.
Slovenija: Mori 3, Grudina 10, Vovk 3, Zdovc Sporer, Mikl, Mlakar 9, Najdič 3, Pintar, Sobočan 7, Ščuka 9, Eržen 4, Dobaj, Planinšec 13, Hutinski.