Slovenke za zdaj le v čakalni vrsti za OI

V kvalifikacijah mnogoboja na gimnastičnem SP od naših najboljša Adela Šajn, 101.
Fotografija: Teji Belak se nastop v kvalifikacijah svetovnega prvenstva ni izšel po željah. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Teji Belak se nastop v kvalifikacijah svetovnega prvenstva ni izšel po željah. FOTO: Reuters

Stuttgart – Za zdaj vse kaže, da slovenska ženska gimnastika prvič po letu 2004 in Atenah ne bo imela predstavnice na olimpijskih igrah. Na glavnem kvalifikacijskem tekmovanju za OI 2020, svetovnem prvenstvu v Stuttgartu, si namreč nobena naša tekmovalka ni zagotovila olimpijskega nastopa, najslabša v boju za Tokio pa je bila sicer najboljša slovenska telovadka Teja Belak. Po ponesrečenih kvalifikacijah mnogoboja sta bili namreč od nje boljši tako Adela Šajn kot Tjaša Kysselef. Čisto vse sicer za Slovenijo v boju za OI '20 ni izgubljeno, je pa veliko.

Cilj slovenske ekipe pred odhodom v na SP je bil jasen: olimpijska vozovnica. Ker so v ekipi ocenili, da najlažja pot do nje vodi skozi mnogoboj, so morale vse tri tekmovalke nastopiti na vseh orodjih. Ocena je tudi bila, da lahko največ točk zbere Belakova, seveda ob solidnem nastopu. A njena kvalifikacijska predstava je bila daleč od dobre, kar štirikrat je padla, enkrat na parterju, trikrat pa z dvovišinske bradlje, na kateri je nastopila nazadnje. »Že do bradlje ni bilo vse idealno, a če bi sestavo na njej izvedla po pričakovanjih, bi bilo dovolj za olimpijske igre. Tako pa je Teja trikrat padla, ne vem, ali je bila preveč utrujena ali jo je zdelala trema. Tjaša in Adela pa sta pokazali, kar znata, a to ni bilo dovolj,« je selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič potegnil črto pod nastope.
 

Težava preredki nastopi v mnogoboju


Od Slovenk je na koncu najboljšo uvrstitev dosegla Šajnova, ki je bila sprva vesela že uvrstitve v ekipo za SP pri 29 letih, 101. (47,832 točke), Kysselefova je bila 106. (47,699), Belakova pa zgolj 144. (44,765). Ena od težav naših telovadk je gotovo ta, da sicer ne nastopajo na vseh štirih orodjih, tega se tudi same dobro zavedajo, zato je bil načrt, da bi to v zadnjem letu preizkušale v luči SP, a je pač vedno prišlo do kakšne poškodbe. »Seveda bi se morali s tega vidika več posvečati mnogoboju, a verjetno te trojice potem danes ne bi bilo več v telovadnici, ker bi bila vadba vseh štirih orodja za telo preveč obremenilna,« pravi Mavrič.

Seznam za OI še zdaleč ni zakrožen, nobene Slovenke ni med najboljšimi 20 mnogobojkami, ki se v Tokio niso uvrstile že z ekipami, a še kar nekaj se jih bo pridružilo dvajseterici po finalih na posameznih orodjih. Prek teh bi se namreč lahko prebilo 12 specialistk (po tri na orodje), a kot kaže, se bo samo ena. Tudi dodatnih enajst mest ne bo dovolj za Šajnovo (ali Kyseelefovo, Belakova je iz igre izpadla), ki je tako pristala v čakalni vrsti, če bodo do OI še kakšne odpovedi. Na ta način se je Šajnova že prebila na ene OI, in sicer leta 2008 v Peking, za katere je bilo kvalifikacijsko SP prav tako v Stuttgartu. Ena od možnosti za Tokio je sicer še svetovni pokal, a se zdi ta povsem nerealna.

Danes kvalifikacije čakajo še moške, Slovenci (Sašo Bertoncelj na konju z ročaji ter Rok Klavora in Luka Terbovšek na parterju) bodo nastope začeli ob 10.28.

Komentarji: