Slovenska pravljica v Švici: Janja zmagala, Mina in Domen druga

Vsi trije slovenski finalisti uvodne težavnostne preizkušnje svetovnega pokala športnih plezalcev v Švici na stopničkah. 

Objavljeno
08. julij 2017 21.34
Posodobljeno
08. julij 2017 21.34
suhadolnik plezanje
J. P.
J. P.

Villars - Potem ko se je prejšnja sezona težavnostnega svetovnega pokala v športnem plezanju za slovensko reprezentanco razpletla sanjsko, z zmagama Janje Garnbret in Domna Škofica v skupni razvrstitvi, se je tudi letošnja začela enako odlično. Na uvodni preizkušnji v švicarskem Villarsu so se v finalu po spremenjenih pravilih (skrajšan dovoljeni čas plezanja z osmih na šest minut) najprej pomerili fantje, Škofic pa je zasedel drugo mesto, povzpel se je do 37. oprimka.

Premoč je moral priznati zgolj izjemno razpoloženemu evropskemu prvaku, Francozu Romainu Desgrangesu (41). Njegov dosežek je vreden toliko več, ker se je komaj prebil iz polfinala, v katerem je zasedel mejno osmo mesto, v finalno osmerico. Bil je eden iz šesterice, ki je končala pri 34. oprimku, napredovanje pa mu je zagotovil boljši kvalifikacijski dosežek. Drugo mesto je odličen obliž za rano z nedavnega evropskega prvenstva v Italiji, na katerem mu je stopničke odnesel prekoračen čas plezanja. Preostali trije Slovenci (Jernej Kruder, Martin Bergant, Milan Preskar) so obtičali v kvalifikacijah.

Še bolj sanjsko pa se je končalo v ženski konkurenci. V polfinalu je Garnbretova zabeležila tretji in Mina Markovič peti dosežek, s čimer sta se brez težav prebili v finale, v njem pa svoji izhodišči še oplemenitili in se veselili celo dvojne zmage. Lani najprepričljivejša tekmovalka v težavnosti je edina vztrajala do vrha, pred katerim si je lahko konkretno oddahnila, saj je dotlej plezala zelo hitro in ji je ostalo dovolj časa za zaključni skok. Evropska podprvakinja Markovičeva je bila le malenkost slabša, na zadnjem oprimku se ni obdržala, vseeno pa je odlično dopolnila velik slovenski podvig.

Pri tem velja upoštevati, da je Janja letos težavnost trenirala manj kot prejšnja leta, večji poudarek je posvetila balvanom, kar ji je v tehničnem sklepnem delu smeri prišlo zelo prav. Mina je imela po drugi strani v zadnjih tednih težave s komolcem, v intenzivni finalni smeri se je bala, da bi jo bolečine preveč ovirale, a je bil strah na srečo odveč. V polfinale sta se prebili Vita Lukan in Urška Repušič, ki sta končali na 15. oziroma 17. mestu, medtem ko je Mia Krampl obtičala v kvalifikacijah. Težavnostna sezona svetovnega pokala se že prihodnji konec tedna nadaljuje v Chamonixu.