Slovenski odbojkarji le še korak od F4

Čeprav so se brez potrebe mučili z zadnjeuvrščenim gostiteljem turnirja Egiptom, so vendarle zmagali brez oddanega niza.

Objavljeno
17. junij 2017 01.52
Janez Porenta
Janez Porenta

Kairo - Slovenski odbojkarji so tudi zadnji, tretji turnir rednega dela drugega kakovostnega razreda svetovne lige odprli zmago, vendar pa so se morali zanjo proti gostitelju Egiptu potruditi še bolj od pričakovanj. Resda so zadnjeuvrščeno moštvo odpravili brez oddanega niza, s 3:0 (23, 37, 23), a so se vsi trije nizi končali z najmanjšo možno razliko in po tem, ko so imeli domači ob prehodu v končnico celo prednost. Jutri čaka evropske podprvake ob 14. uri obračun s Finci, ki so danes pokleknili pred Portugalsko (1:3).

Selektor Slobodan Kovač se je skušal visokoraslim tekmecem, ki so imeli v svojih vrstah kar četverico igralcev, visokih 206 centimetrov ali več, postaviti po robu s slovenskim orjakom Sašom Štalekarjem, ki se doslej ni naigral, a je strokovni štab presodil, da bi njegovih 214 centimetrov ekipi moralo koristiti. Slovenci so začeli poletno in lahkotno, si hitro zagotovili udobno zalogo štirih točk, nato pa se jim je ponovil scenarij z mnogih tekem z na papirju slabšimi nasprotniki.

Po prigarani prednosti petih, šestih točk so namreč Egiptu v vsakem nizu dovolili, da se je vrnil v igro in s serijo zaporednih točk ujel priključek ter tehtnico začasno celo nagnil na svojo stran. Mrtvi tek je bil še najdaljši v končnici drugega niza, ki ga je pri rezultatu 39:37 z uspešnim napadom vendarle zapečatil korektor Mitja Gasparini. V tretjem delu je Kovač ponovno na parket poslal Alena Šketa, le da tokrat ne na korektorsko mesto kot v drugem, temveč na sprejemalski položaj, zamenjal je Klemna Čebulja, ki ni imel svojega dneva.

In prav Šket, ki je iz šestih podanih žog izvlekel pet točk, po eno pa dodal še z začetnim udarcem in blokom, je zaključil zadnjo akcijo v dvoboju, ki bi se lahko končal tudi drugače, saj so Slovenci po nepotrebnem poplesavali po robu. Resda so si privoščili manj neizsiljenih napak od Egipčanov (22:28), a so bili po drugi strani tudi manj uspešni pri blokih (7:8) in začetnih udarcih (v asih 5:8). Dvoboj korektorjev je dobil domači levičar Ahmed Abdelhay s 23 točkami (po dve z blokoma in asoma), Gasparini jih je prispeval 18.

Vseeno so Slovenci z zmago brez oddane točke že na pragu uvrstitve na zaključni turnir svetovne lige prihodnji teden v avstralskem Gold Coastu, prepreči jim jo lahko zgolj čudež, potrdijo pa jo lahko že jutri proti Fincem, od katerih so bili enkrat v sezoni že uspešnejši. Trenutno kaže, da bodo na sklepnem turnirju četverice poleg gostiteljev in Slovencev igrali še Nizozemci, za četrto prosto mesto pa se borijo Čehi, Slovaki in doslej edini slovenski krvniki Japonci.