Slovenski odbojkarji praznih rok proti »azzurrom«

Italijani so bili v prvi od dveh pripravljalnih tekem v Cavaleseju boljši s 3:0, v dodatnem nizu pa s 25:21.

Objavljeno
08. avgust 2017 21.58
Janez Porenta
Janez Porenta

Cavalese - Slovenski odbojkarji so se takoj po gostovanju na Poljskem, med katerim so odigrali tri prijateljske dvoboje s svetovnimi prvaki in gostitelji skorajšnjega evropskega prvenstva ter enkrat zmagali in dvakrat izgubili, preselili v Cavalese na nova dva pripravljalna obračuna proti še eni svetovni velesili, finalistki lanskega olimpijskega turnirja v Riu, Italiji. »Azzurri« so se tekmecem maščevali za polfinalni poraz na predlanskem EP v Sofiji in bili prepričljivo boljši s 3:0 (22, 15, 15).

Še najbolj izenačen je bil uvodni niz. Gostitelji so resda vodili z 18:14, a so evropski podprvaki s korektorjem Mitjo Gasparinijem pri začetnem udarcu zmogli pet zaporednih točk in celo prešli v vodstvo, v končnico pa vstopili z dvema točkama zaloge (21:19). Izenačil je Filippo Lanza, v finišu pa so bili zbranejši domači. Predzadnjo točko je z asom prispeval Luca Vettori, zadnjo pa z blokom na Gaspariniju Oleg Antonov. Preostala dva niza sta bila precej manj izenačena in razburljiva. V drugem so Italijani hitro ušli s 6:1, v drugem pa z 8:3, izbranci Slobodana Kovača pa se niso več znali vrniti v igro.

Pri »azzurrih« so odlično delovali sprejem, blok, obramba in napad, v slovenskih vrstah je manjkal učinkoviti mož - korektor Gasparini je denimo v drugem nizu prvo točko dosegel šele pri izidu 15:24 -, tudi želja in motiv sta bila opazno na strani tekmecev. Kot je v prijateljskih dvobojih že v navadi, sta se selektorja, Kovač ni mogel računati na Klemna Čebulja (težave s trebušno mišico), dogovorila še za dodatni niz, v katerem so priložnost dobili fantje s klopi. Slovenski rezervisti so se dokopali do lepe prednosti (20:18), ki pa je niso znali zadržati, za zmago gostiteljev s 25:21 je bil najzaslužnejši Giulio Sabbi, ki je v končnici primazal tudi dva asa. Jutri se bosta zasedbi v Cavaleseju pomerili že ob 16.30.

Italija : Slovenija 3:0 (22, 15, 15) - dodatni niz 25:21

Dvorana La Rosa Bianca, gledalcev 500, sodnika Zanussi in Florian (oba Ita).

Italija: Piano 5, D. Mazzone 9, Vettori 13, Antonov 16, Lanza 13, Giannelli 2, Balaso (L) - prva postava; Ricci 1, Buti 1, Sabbi 8, Nelli, Botto 3, Spirito 1, Colaci (L), Pesaresi; Randazzo in T. Mazzone nista igrala; Slovenija: Pajenk 5, Kozamernik 3, Šket 9, Gasparini 5, Vinčič 3, J. Kovačič (L), Urnaut 4 - prva postava; T. Štern 7, Ž. Štern 2, Štalekar 1, D. Koncilja, Toman (L), Ropret.