SP v judu: Jereb zaključil že po drugi borbi

Slovenski judoist Andraž Jereb je najprej premagal Kirgizistanca, nato pa klonil proti Britancu in končal v 2. krogu.

Objavljeno
25. avgust 2015 10.36
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Astana - Uvodni slovenski nastop na svetovnem prvenstvu v judu ni prinesel pretiranih razlogov za evforijo. Andraž Jereb je v Astani po zmagi nad Bekturjem Rismambetovom iz Kirgizistana v šestnajstini finala kategorije do 66 kilogramov klonil proti šestemu nosilcu, Britancu Colinu Oatesu, in se poslovil od nadaljnjega tekmovanja.

Jerebu se je izpad nasmihal že po prvem krogu, ko so za zmagovalca sprva razglasili Kirgizistanca, a je takojšen ponovljeni posnetek pokazal, da je v zadnjih desetih sekundah kljub prednosti napravil napako za izključitev. 23-letnemu slovenskemu reprezentantu je to prineslo nastop med 32 najboljšimi na svetu, kjer je bil bronasti z evropskega prvenstva 2011 Oates boljši s prednostjo dveh kazni.

Po polovici boja je sicer kazalo na izenačenje, saj so Britanca najprej kaznovali, a mu nato kazen odvzeli in jo kot drugo pripisali Jerebu. Varovanec Mirka Šindiča je do konca borbe sicer še poskušal z različnimi prijemi, a žal neuspešno.

»Že prva borba je bila zelo težka, Kirgizistanec je bil zelo dobro pripravljen, nisem mogel priti do svojega napada, zato je tudi povedel, nato pa je naredil napako in sem, tudi malo po sreči, zmagal. V drugem krogu sem naletel na šestega nosilca Oatesa. Z njim sem se že boril na pripravah in pred dvema letoma na Reki, takrat me je tudi premagal. A danes sem se mu bolje upiral. Taktika, ki sva jo s trenerjem zastavila, je bila prava. Videlo se je, da me ni mogel kar tako ugnati. A izgubil sem, tako da zaključujem nastope,« je za STA povedal Jereb, ki se danes že vrača v domovino.

Član bežigrajskega kluba se je že uvrstil na OI v Riu, a nastopa še nima zagotovljenega. V isti kategoriji je na igre uvrščen tudi Adrian Gomboc iz celjskega Sankakuja, s katerim se bosta za vstop na tekmo četrtletja borila do zadnjega. Pravico nastopa ima namreč zgolj en predstavnik posamezne države.

Jutri bo v dvorani Alau v kazahstanski prestolnici edini dan, ko bosta na tatami stopila dva Slovenca. Rok Drakšič se bo s kar 76 borci meril v kategoriji do 73 kilogramov, bronasta s svetovnega prvenstva 2013 v Riu de Janeiru Vlora Beđeti pa bo uspeh skušala ponoviti (ali nadgraditi) v kategoriji do 57 kilogramov. V četrtek bo med dekleti do 63 kilogramov tekmovala Tina Trstenjak, v petek pa sledi še zadnji slovenski nastop, ko se bo Ana Velenšek borila v kategoriji do 78 kilogramov.

Današnji izidi SP, končni odločitvi

Ženske, do 52 kg

1. Misato Nakamura (Jap)
2. Andrea Cheetu (Rom)
3. Erika Miranda (Bra)
3. Darja Škripnik (Blr)

Moški, do 66 kg

1. An Baul (J. Kor)
2. Mihajil Puljajev (Rus)
3. Golan Pollack (Izr)
3. Rišod Sobirov (Uzb)
Andraž Jereb (Slo) brez uvrstitve