Sporna diskvalifikacija mešane štafete

Trener Matija Šestak je bil po ogledu posnetka jezen kot ris, ostal je prepričan, da je napako storil Romun in ne Luka Janežič.

Objavljeno
25. junij 2019 22.12
Posodobljeno
25. junij 2019 22.30
Slovensko štafeto so diskvalificirali zaradi prerivanja pred predajo Luke Janežiča z romunskim tekmecem. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Minsk - Praznični torek se je na evropskih igrah v Minsku za Slovenijo slabo končal. Naša hitra atletska mešana štafeta (Lovro Mesec Košir, Jerneja Smonkar, Anita Horvat, Luka Janežič) je bila namreč zaradi prerivanja pred predajo Janežiča z romunskim tekmecem diskvalificirana.

Trener Matija Šestak je bil po ogledu posnetka jezen kot ris, ostal je prepričan, da je napako storil Romun: »A očitno smo manjša atletska nacija kot Romunija. Hudo mi je zaradi izjemno dobrega nastopa naše četverice, ki bi se zelo približala nastopu na SP, zdaj pa je v tej novi disciplini od njega oddaljena.«

Zaradi protesta Slovencev nato ni bilo na štartu zadnje zasledovalne štafetne preizkušnje, tako so ostali tudi brez današnjega ekipnega polfinala. Sinoči se je v brezvetrju z novo zmago na 100 m (11,42), tokrat za ekipne točke, odrezala Maja Mihalinec.


Bujakova 6. Primožič 14.


Sicer pa je v slovsnski odpravi izid dneva dosegla kolesarka Eugenia Bujak, ki je v vožnji na čas zasedla 6. mesto. Na 28,6 kilometra dolgi progi je za zmagovalko Švicarko Marlen Reusser zaostala dve minuti in šest sekund, Urša Pintar pa se je z zaostankom  4:12 uvrstila na 18. mesto. Med moškimi je zmagal Belorus Vasil Kirijenka, najboljši Slovenec je bil Jaka Primožič na 14. mestu (2:19), Nik Čemažar pa je končal na 21. mestu (2:56).

image
Eugenia Bujak je zasedla 6. mesto v vožnji na čas. FOTO: Leon Vidic/Delo