Športni oskarji tokrat v znamenju tenisa

Laureuse so si v Berlinu prislužili Serena Williams, Novak Đoković in ragbijska reprezentanca Nove Zelandije.

Objavljeno
19. april 2016 00.28
J. P.
J. P.

Berlin - Izbor laureusov, prestižnih svetovnih športnih nagrad za minulo leto, tako rekoč športnih oskarjev, je bil tokrat povsem teniško obarvan. Na slavnostni prireditvi v Berlinu sta laskavi priznanji - ne prvič - prejela vodilna »loparja« v obeh konkurencah, Američanka Serena Williams in Srb Novak Đoković, medtem ko je med ekipami najbolj prepričala ragbijska reprezentanca Nove Zelandije.

Poleg nagrad za športne dosežke v lanskem letu so prireditelji razdelili še številna priznanja v drugih kategorijah. Za zasluge v športu ga je posmrtno prejel nedavno preminuli nizozemski nogometni zvezdnik Johan Cruyff (prevzel jo je njegov sin Jordi), za življenjsko delo pa nekdanji dirkač formule ena Niki Lauda. Med športniki invalidi se je z laureusom ovenčal brazilski plavalec Daniel Dias, povratnik leta pa je novozelandski ragbist Dan Carter.

Serena si je tretje prestižno priznanje - ugnala je denimo tudi sveže poročeno Anno Fenninger (Veith) - zaslužila s tremi zmagami na turnirjih velike četverice, s čimer je skupni izkupiček v karieri oplemenitila na 21 naslovov. Teniško prevlado je v moški konkurenci, prav tako že tretjič in drugič zapovrstjo, zaokrožil Đoković, ki je za seboj pustil resne izzivalce, nogometnega virtuoza Lionela Messija, svetovnega prvaka v formuli ena Lewisa Hamiltona, jamajškega šprinterja Usaina Bolta, košarkarskega zvezdnika Stephena Curryja in ameriškega golfista Jordana Spietha, ki so ga nagradili s priznanjem za preboj leta.