Stevens 8., Fainova diskvalificirana

Prvi dan plavalnega EP v 25-metrskem bazenu je naš udarni adut uresničil poglavitni cilj uvrstitve v finale, tam pa ni bilo podviga. 

Objavljeno
04. december 2019 20.09
Posodobljeno
04. december 2019 22.48
Peter John Stevens je nastopil med izbrano osmerico, tam pa bil predaleč od novih stopničk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Glasgow - Že uvodni dan plavalnega evropskega prvenstva v 25-metrskem bazenu je bil za slovensko reprezentanco močno podčrtan, saj sta bila pred izkušenima reprezentantoma Petrom Johnom Stevensom in Tjašo Oder udarni disciplini.. Stevens si je uresničil poglavitni cilj uvrstitve v finale, v katerem je bil 8., Odrovo finalna tekma čaka danes.

Vodilni slovenski plavalec v moški konkurenci, ki po vrnitvi iz ZDA vadi pri profesionalni ekipi iz Budimpešte, je lani prav v Glasgowu, takrat na klasičnem prvenstvu stare celine v poletni sezoni, osvojil bronasto kolajno na 50 m prsno, to je bila jubilejna 100. uvrstitev za slovensko plavanje na stopničke velikih tekmovanj.

Želel si je svojo zgodbo o uspehu nadaljevati prav v tem škotskem mestu tudi tokrat, jo lepo začel z uvrstitvijo v popoldanski del tekmovanja discipline 50 m prsno, nakar je tam preskočil tudi psihično zahtevno polfinalno oviro, med konkurenco izbrane osmerice pa so bile zanj nato stopničke vendarle predaleč. V skupini je bil najpočasnejši in je tako s časom 26,19 zasedel končno 8. mesto. Zmage se je veselil Rus Vladimir Morozov, njegov dosežek 25,51 pa predstavlja tudi novi rekord stare celine. "Nisem si mislil, da sem tudi v prsnem slogu zdaj tako hiter. Plaval sem proti mojstrom te discipline, pa jih vendarle ugnal," je bil vesel 27-letnik iz Novosibirska, ki je bil doslej sicer močnejši v prostem slogu.

image
Peter John Stevens je bil zadovoljen ob uvrstitvi v finale na 50 m prsno. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Stevens ni bil videti pretirano razočaran, seveda pa si je v finalu želel kakšno vidnejše. Po koncu je za Slovensko tiskovno agencijo poudaril: "Finale je bil hitrejši kot na svetovnem prvenstvu. Z izidom nisem povsem zadovoljen, a obenem sem se prepričal o pravi poti v tej sezoni, potem ko sem zamenjal okolje in trenerja." Reprezentant iz Triglava je sicer sklenil študij v ZDA; se vrnil v Evropo, kjer zdaj plava pri profesionalni ekipi iz Budimpešte, ta pa večinoma vadi in tekmuje v Nemčiji. Pri tej ekipi je tudi Katinka Hosszu, najboljša plavalka zadnjih let na svetu, in tudi sinoči zmagovalka na 400 m mešano.


Mariborčanka zaradi napake ob uvrstitev


Sicer pa se je prav v omenjeni disciplini v finale prebila obetavna mariborska najstnica Katja Fain, toda tam je bila nato diskvalificirana. S 4:35,53 je sprva dosegla 6. čas, a je nato zaradi napačne nog pri plavanju delfina ostala brez uvrstitve. V natrpanem urniku je štartala tudi v predtekmovanju na 800 m prosto in s časom 8:23,72 zasedla 10. mesto. Naša vodilna plavalka te discipline in sploh najvidnejša slovenska reprezentantka zadnje dobe Tjaša Oder pa je z 8:19,34 dosegla osebni rekord in se kot 6. uvrstila v današnji finale. 

image
Tjaša Oder bo danes nastopila v finalu na 800 prosto. FOTO: Blažž Samec/Delo


Severovzhodno slovensko falango pa je lepo predstavil tudi Martin Bau, povratnik k plavanju, potem ko se je že ukvarjal s triatlonom. Na 400 m prosto je s 3:41,98 dosegel slovenski rekord, ta pa mu ni zadostoval za finale – bil je 11. Druge slovenske uvrstitve; moški; 200 hrbtno – 27. Šenica Pavletič 1:56,67; ženske – 100 hrbtno: 25. Šegel 1:00,41; 800 prosto: 15. Tušek 8:28,65; 50 prsno: 26. Pintar 31,07; 31. Vozel 31,26.

image
Katja Fain zavoljo diskvalifikacije ni skrivala razočaranja. FOTO: Blažž Samec/Delo