Strah in živčki delajo svoje, a še v prid Slovencev

Slalomisti na divjih vodah Luka Božič, Benjamin Savšek in Nina Bizjak so preskočili kvalifikacije na svetovnem prvenstvu.

Objavljeno
17. september 2015 21.24
Luka Božič Tacen 10.5. 2014
Tanja Volarič, poročevalka
Tanja Volarič, poročevalka

London – V zadnjih letih se je težišče najodmevnejših slovenskih slalomskih rezultatov s kajakašev preneslo na kanuiste, in četudi je levji delež kolajn v obdobju 2012–2015 pobral Benjamin Savšek (5.), so mu domači stanovski kolegi tesno za petami. Zlasti Luka Božič (3.), s katerim sta se včeraj na SP zlahka zavihtela v nedeljski polfinale, za njima pa še debitantka Nina Bizjak.

V zadnjih letih se na vrhuncu sezone potrjuje staro pravilo, da dosežki prek tekmovalnega leta v marsičem že napovedujejo tudi razmerje moči na svetovnem prvenstvu, četudi seveda prihaja tudi do izjem. Lani je denimo slovenski dvojec Taljat-Božič v vseh nastopih prišel do zmagovalnega odra in nato na zadnji postaji leta osvojil naslov svetovnega prvaka, Savšek pa na petih od šestih tekem vsaj do finala in se na SP okitil s srebrom. Če se bo trend letos ob slednjem »prijel« tudi Božiča, v slovenski reprezentanci pred jutrišnjim dnem že lahko ohladijo šampanjec. Najmlajši član slovenske kanuistične ekipe, ki se je letos zunaj deseterice znašel le na tekmi v Krakovu, je včeraj namreč kot tretji zanesljivo preskočil uvodno oviro, dobitnika letošnjega srebra v skupnem seštevku svetovnega pokala in evropskega prvaka Savška pa je kazenski dotik porinil na peto mesto.

»Zjutraj me je stisnilo od strahu, ker je bil to prvi posamični letošnji nastop na tako močni vodi. V uvodnem delu svetovnega pokala smo se merili na rekah z manjšim pretokom, le reka v Pauju bi se morda lahko merila s tole v Londonu, a je tu vseeno hujše. K sreči sem dozorel do te mere, da se na vsaki dobro počutim,« je včeraj z olajšanjem ugotavljal 24-letni Primorec, ki je dan pred tem sicer SP že odprl v dvojcu, a njegova samostojna kariera ima vendarle precej krajšo brado in tudi sam priznava, da se še vedno nima za rutinerja, saj v eliti v kanuju nastopa šele tretje leto zapored.

»Čutim, da delam velike korake, letos sem se v finale uvrstil na petih od šestih tekem in le upam, da bo šlo tako naprej. Najbolj se bojim, da se bo enkrat ustavilo. No, vsekakor se prej ali slej bo, saj od določene točke vlogo igrajo le še malenkosti. Pomembno je, da vem, da sem na pravi poti,« je napovedal, da ima pred nedeljskim posamičnim polfinalom še precej rezerve, obenem pa razkril, da se je ogradil od matematičnih računic glede olimpijskih kvot. Vseeno mu je na uho prišlo, da ju s Taljatom jutri v polfinalu čaka še zadnji izziv v lovu na olimpijske igre, saj so se v polfinale dvojcev prebili čolni iz desetih držav, kvota za pot v Rio pa bo šla najboljšim osmim.

A pri kanuistih bo naloga še zahtevnejša, v zaključno bitko za Rio so se včeraj prebili reprezentanti iz 16 držav, a le deset jih bo v nedeljo pobralo srečko z velikim dobitkom. Savšek, ki je olimpijski krst doživel pred tremi leti prav na tokratni progi, priznava, da čuti veliko razliko med lanskim in letošnjim SP. Izredno ostri kriteriji MOK, ki je pravila oblikoval v sodelovanju z mednarodno zvezo, so pač pri marsikom lov na kvoto postavili pred lov na odličje na vrhuncu sezone in četudi gre za narobe svet, se pri ICF zaradi tega kaj dosti ne vznemirjajo.

»Še kako čutim, da je letos vse drugače, ne glede na to, da sem tako lani kot letos prišel na SP z dobro popotnico rezultatov z EP in svetovnega pokala. Ker so OI tako rekoč že pred vrati, je zahteva po dobrem rezultatu zdaj še toliko bolj izrazita. Na srečo nisem imel težav s tem, da bi držal tekmovalni ritem, četudi v zadnjem mesecu ni bilo tekem. No, morda na trenutke kakšen občutek še ni pravi, a se trudim veslati samozavestno. Hiter sem, kot vidim, dovolj,« je včeraj dejal Savšek, ki je imel drugi čas kvalifikacij, v katerih je sicer tudi po drugem nastopu neuspešno obtičal še tretji Slovenec Jure Lenarčič. Zato pa je veliki met uspel Nini Bizjak, ki je letos dopolnila komaj 20 let in za katero je letošnje svetovno prvenstvo sploh prvo v karieri. Članica Soških elektrarn se je namreč prebila v polfinale discipline, ki se ji uvrstitev v olimpijski spored obeta za leto 2020. In to namesto dvojcev …