Strogi Fabjan: Za nikogar ni izgovorov

Judoist Adrian Gomboc se je počutil okradenega po sedmem mestu na veliki nagradi v Zagrebu.
Fotografija: Tina Trstenjak si bo prvič po poškodbi kolena spet nadela tekmovalni kimono. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tina Trstenjak si bo prvič po poškodbi kolena spet nadela tekmovalni kimono. FOTO: Uroš Hočevar

Ljubljana – Z dvoboji v (naj)lažjih kategorijah se je včeraj v Zagrebu začel turnir za veliko nagrado v judu (z nagradnim skladom 100.000 dolarjev), zadnji za svetovni pokal pred svetovnim prvenstvom čez mesec v olimpijskem Tokiu. V hrvaški metropoli je tudi ducat slovenskih borcev, uvodni dan pa se je najvišje zavihtel Adrian Gomboc.

Judoist Bežigrada, doma iz Rakičana pri Murski Soboti, je po zmagah nad Kitajcem Zhiqiangom Wujem (7:0) in Srbom Strahinjo Bunčićem (10:0) ter porazih z Mongolcem Tumurkhulegom Davaadorjem (0:10) in Francozom Kilianom Le Blouchom (0:10) v kategoriji do 66 kilogramov pristal na 7. mestu.

Vendar pa lanski evropski prvak z njim ni bil zadovoljen; toliko manj, ker se je počutil okradenega, potem ko sodniki v podaljšku njegovega obračuna z Mongolcem niso točkovali njegovega meta. V isti kategoriji se je včeraj pod slovensko zastavo boril tudi Andraž Jereb, ki je – tako kot Anja Štangar (do 52 kg) – zasedel 9. mesto, medtem ko je Matjaž Trbovc (do 60 kg) po porazu v uvodnem obračunu ostal brez uvrstitve.

Zagrebškemu občinstvu se bo danes ob Martinu Hojaku (do 73 kg), Anki Pogačnik (do 70 kg) in Lii Ludvik (do 63 kg) predstavila tudi olimpijska prvakinja Tina Trstenjak (do 63 kg), za katero bo to prva tekma po poškodbi kolena pred poltretjim mesecem.

»Tina je – tako kot drugi – spet nared za boje, tako da ni izgovorov. Je pa res, da še ni stooodstotna; zdaj je pri približno 70 odstotkih svojih moči,« je pojasnil trener Marjan Fabjan, ki bo zaradi močne konkurence (v glavno mesto Hrvaške je pripotovalo kar 558 judoistov in judoistk iz 87 držav) zadovoljen z eno kolajno.

Kandidatki zanjo sta zagotovo tudi polsestri – evropska prvakinja Klara Apotekar (do 78 kg) in Ana Velenšek (nad 78 kg), ki bosta na blazine stopili jutri. »Klara bo poskusila nadaljevati, kjer je končala (na evropskih igrah v Minsku se je konec junija ovenčala z zlato lovoriko – op. p.). Ker pa se je treba po tako velikih uspehih najprej spet spustiti na tla in začeti tako rekoč z ničle, me malo skrbi,« je še opozoril celjski strokovnjak. Jutri bosta od naših nastopila tudi Narsej Lackovič (do 90 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg).

Preberite še:

Komentarji: