Clostebol je v telo prišel v času zdravljenja

Metalka kopja Martina Ratej je bila dopinško pozitivna pri ponovni analizi vzorcev z olimpijskih iger v Londonu leta 2012
Fotografija: Martina Ratej je zaradi suma jemanja prepovedanih poživil začasno suspendirana. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Martina Ratej je zaradi suma jemanja prepovedanih poživil začasno suspendirana. FOTO: Cropix

Martina Ratej je dobila začasno prepoved nastopanja. Slovenska rekorderka v metu kopja je sicer že 16. januarja izvedela, da je bil njen ponovni test A z olimpijskih iger v Londonu 2012 pozitiven. "Šokiralo me je, ko sem to izvedela, saj prepovedanih poživil nisem jemala. V tistem obdobju sem imela operacijo, zato menim, da je lahko le tako omenjeno sredstvo prišlo v moje telo. O vsem tem imam pripravljeno tudi obsežno zdravstveno dokumentacijo in dokazila," se je najprej odzvala Ratejeva.  Ratejeva.

Na podlagi zdravstvene dokumentacije namreč trdi, da je prepovedani clostebol v njeno telo prišel v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred OI. Ratejeva je priznala, da so bile v njenem vzorcu izpred osmih let res sledi omenjenega anabolnega steroida, vendar zelo majhne. Kljub temu ne bo zahtevala testiranja vzorca B, ker bi bil tudi ta pozitiven in bi le podaljšala proces odločanja.

Hkrati je na Svetovno protidopinško organizacijo (Wada) poslala več centimetrov visok kup zdravstvene dokumentacije iz tistega obdobja, za katero upa, da bo zadostovala, da ne bo dobila prepovedi nastopanja.
 

Velik šok


"To je bil zame in je še vedno velik šok, ker sem vedno zagovarjala čist šport in nikoli nisem jemala poživil. Clostebol pa je po zdravstveni dokumentaciji, ki sem jo pridobila, prišel v telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred olimpijskimi igrami. Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, dolgo sem se borila s to težavo, teden dni pa sem dobivala clostebol z zdravili, ki jih dajejo med zdravljenem tudi drugim," je pojasnila Ratejeva na novinarski konferenci v prostorih celjskega Kladivarja.

Dodala je, da je v začetku leta 2012 tudi zaprosila za zdravstveno izjemo, ki je sicer sedaj tudi del dokumentacije, ki jo je poslala na Wado.

Na svetovno protidopinško organizacijo je poslala obsežno zdravstveno dokumentacijo. FOTO: Jure Eržen
Na svetovno protidopinško organizacijo je poslala obsežno zdravstveno dokumentacijo. FOTO: Jure Eržen


"Tedaj se je borila za svoje življenje, česar pa nismo razglašali javno. In zato tedaj tudi nihče od nas ni razmišljal o metu kopja, ampak le o njenem zdravju," je povedal Andrej Hajšek, ki je bil njen trener večji del njene kariere. Potem je v zadnjih nekaj sezonah vadila pod taktirko Lovra Umka preden je pred to sezono njen trener znova postal Hajnšek.

Dodal je: "V obdobju OI 2012 je imela več operativnih posegov, ki so zbrani v obsežni zdravstveni dokumentaciji." Bil je tudi njen trener v času omenjenih OI v britanski prestolnici, kjer je s sedmim mestom dosegla svoj najboljši izid na treh OI, na katerih je tekmovala.


Posledice zdravljenja


"Že v Helsinkih je bila leta 2012 pred olimpijskimi igrami kandidatka za medalje na evropskem prvenstvu, tedaj je že vrgla 65 m, a je tekmovanje na Finskem zaključila slabo, na 52 metrih in 21. mestu. A tedaj so se še čutile posledice zdravljenja, EP je bilo mesec in pol pred OI v Londonu," je pojasnil Hajnšek.

"Pozvana sem bila, da Wadi pojasnim, kako je prišlo do tega pojava. Po analizi dokumentacije, ki sem jo s težavo pridobila, kar precej jo je namreč že uničene, saj je od tedaj minilo osem let, sem ugotovila, da je bil clostebol v predpisanem zdravilu zaradi zdravstvenih problemov. Imela sem jih pred OI v Londonu in zaradi katerih še vedno opravljam redne zdravniške preglede."

Atletinja, slika je z njene današnje novinarske konference v Celju, je bila šokirana, ko je izvedela, da je pozitivna na doping. FOTO: Jure Eržen
Atletinja, slika je z njene današnje novinarske konference v Celju, je bila šokirana, ko je izvedela, da je pozitivna na doping. FOTO: Jure Eržen


"Dva dni se bom malce umaknila od javnosti, vse skupaj je bilo od sredine januarja zame zelo stresno. Potem pa bom začela trenirati in v kakšnih dveh do treh tednih mogoče lahko že pričakujem odgovor Wade. Če bo meni naklonjen, bom nadaljevala s pripravami za OI v Tokiu, normo že imam, drugače pa bom morala sprejeti kakšno drugo odločitev," je povedala 38-letna Ratejeva.
 

Zamajan svet


"Ko sem sredi januarja dobila telefonsko sporočilo in nato poklicala nazaj, sem novico, da je bil pozitiven moj vzorec z OI v Londonu, sprejela najprej, kot da je zafrkancija. A se je takoj nato zamajal moj svet. Potem pa je vse skupaj vplivalo tudi na moje priprave, želela sem nastopiti že v zimski sezoni. Želim si le, da bi Wada odločila čim prej."

O tem, kaj bo naredila, če bi bila vseeno pozitivna in ji bo potem izrečena prepoved nastopanja, še ne razmišlja. Tudi Hajnšek načrta B nima niti o njem niso razmišljali.

Poleg sedmega mesta na olimpijskih igrah v Londonu je bila Ratejeva še 18. na OI v Riu de Janeiru 2016 in 37. v Pekingu 2008. Sedmo mesto je kot največji uspeh zabeležila tudi na svetovnem prvenstvu v Daeguju 2011, na SP pa je bila še deveta v Londonu 2017 in 11. v Berlinu 2009.

Na evropskih prvenstvih je bila odličju najbližje leta 2017, ko je v Berlinu zasedla četrto mesto, na prvenstvih stare celine pa je bila še šesta v Amsterdamu 2016 in v Zürichu 2014 ter sedma v Barceloni 2010.

Državni rekord, 67,16 m, je postavila 14. maja 2012 na diamantni ligi v Dohi.

Komentarji: