Svetovna številka 2 v končnicah nizov strla slovenski odpor

Odbojkarji selektorja Slobodana Kovača so bili prekratki za Američane (1:3), ki so na ljubljanskem turnirju oddali le dva niza.
Fotografija: Pri bloku so bili Slovenci nekoliko manj prepričljivi od tekmecev. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Pri bloku so bili Slovenci nekoliko manj prepričljivi od tekmecev. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Vrhunec zadnjega (stožiškega) pripravljalnega turnirja pred skorajšnjim svetovnim prvenstvom v Italiji in Bolgariji je bil za slovenske odbojkarje današnja zadnja tekma s svetovno številko 2, izbrano vrsto ZDA, ki odkrito meri na stopničke, njen selektor John Speraw celo na najvišjo, saj lahko računa na vse glavne zvezdnike, ki skoraj brez izjeme tekmujejo v najmočnejših evropskih ligah. Toliko asov najvišjega formata na kupu kot danes imajo slovenski odbojkarski navdušenci le redko priložnost videti. Američani so bili po izenačenem obračunu boljši s 3:1.


Zelo zakrčen začetek


Gostitelji so začeli v hudem krču, tekmec je zaklenil mrežo in s tremi bloki hipoma ušel z zelo udobnih 10:3. Ker izbranci Slobodana Kovača niso delali neizsiljenih napak (le štiri v celotnem nizu), so se počasi vračali v igro in se tik pred koncem približali na zgolj točko zaostanka (22:23), vendar pa so si usodo zapečatili sami – korektor Mitja Gasparini, ki ni imel svojega dne, je zadnjo žogo poslal v avt.


Nov Ropretov as


Drugi niz, v katerem je priložnost dobil Tonček Štern, je bil podoben. Bolje so ga začeli gostje, ki so pobegnili že za šest točk (15:9), nato pa je selektor povlekel zmagovito potezo in v igro poslal ta hip najboljšega slovenskega izvajalca servisov, rezervnega podajalca Gregorja Ropreta, ki je takoj primazal as in poskrbel za delni izid 5:0, po katerem sta bila tekmeca vnovič poravnana. Toda končnica je bila ponovno ameriška, na 2:0 je povišal Taylor Sander.


Častni niz


Nekoliko prevetrena slovenska zasedba je v tretjem nizu, sredi katerega je kapetana Tineta Urnauta zamenjal še Alen Šket, dočakala svojih pet minut. Vodila je domala ves čas, le prvo zaključno žogo so imeli po Ropretovi napaki podaje Američani, a je niso izkoristili. Gostitelji so še pol ure dodatka izvlekli po nenavadni zadnji akciji. Začel jo je Alen Pajenk, podal je Urnaut, zaključil pa jo je iz težkega položaja Klemen Čebulj.


Kar 28 napak servisa ZDA


Četrti niz je bil v prvi polovici izenačen, nato pa so gostje spet odskočili in po zaslugi Matthewa Andersona dvoboj tudi pospravili pod streho. Do zmage so se dokopali kljub kar 28 napakam servisa, zgolj v tretjem nizu so nasprotnikom na ta način podarili enajst točk. Sicer pa so bili v vseh segmentih igre nekoliko boljši, še največji je bil razkorak pri bloku (razmerje 12:6). Z današnjo zmago so se veselili tudi lovorike na ljubljanskem turnirju, v treh obračunih so oddali zgolj dva niza.


SLOVENIJA : ZDA 1:3 (-22, -23, 24, -21)


Arena Stožice, gledalcev 3000, sodnika Valentar in Skudnik (oba Slovenija).

Slovenija: Pajenk 9, Kozamernik 6, Gasparini 2, Vinčič, J. Kovačič (L), Urnaut 7, Čebulj 13 – prva postava; T. Štern 8, Šket 6, Klobučar, Ropret 3; Pavlovič, Štalekar in Toman (L) niso igrali.

ZDA: Anderson 15, Russell 15, T. Sander 19, Christenson 2, Holt 8, Averill 8, E. Shoji (L) – prva postava; K. Shoji, Langlois 2, Watten (L); Jendryk, McDonnell, Patch in Smith niso igrali.
 

Komentarji: