Svetovno prvenstvo v Tokiu odpira Maruša Štangar, sreda dan D za Tino Trstenjak

Na letošnjem vrhuncu v judu, ki se bo jutri začelo v glavnem mestu Japonske, kar 860 tekmovalcev iz 149 držav.
Fotografija: Sestri Maruša in Anja Štangar bosta od slovenskih judoistov prvi stopili na blazine v Tokiu. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Sestri Maruša in Anja Štangar bosta od slovenskih judoistov prvi stopili na blazine v Tokiu. FOTO: Miha Šimnovec

Ljubljana – Z dvoboji v najlažjih kategorijah se bo jutri v Tokiu začelo 33. svetovno prvenstvo v judu, na katerem se bo borilo kar 860 tekmovalcev in tekmovalk iz 149 držav. Od deveterice Slovencev se bo prva na blazine podala Maruša Štangar (do 48 kg), ki je na junijskih evropskih igrah v Minsku zablestela z bronasto kolajno.

Judoistka Olimpije, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu zasedla sedmo mesto, bo poskušala svojo kožo čim dražje prodati tudi v japonski prestolnici, kjer bo njena prva nasprotnica Narantsetseg Ganbaatar. Z mongolsko prvakinjo, bronasto z mladinskega svetovnega prvenstva v Abu Dabiju '15, se doslej še ni pomerila.

Marušina starejša sestra Anja Štangar (do 52 kg) se bo občinstvu predstavila v ponedeljek, tudi njena prva tekmica – zanimivo – prihaja iz Mongolije. To je Sosorbaram Lkhagvasuren, letošnja azijska podprvakinja iz Fujairaha. 

V ponedeljek se bosta pod slovensko zastavo borila tudi Adrian Gomboc in Andraž Jereb (oba do 66 kg). Medtem ko se bo Gomboc za začetek spoprijel s Kajem Yaujem Leonom Taylorjem Chowom iz Hongkonga, bo Jerebov prvi nasprotnik boljši iz obračuna med Belgijcem Kennethom Van Gasbekejem in Belorusom Dzmitrijem Minkouom.

V torek bo naš edini tekmovalec Martin Hojak (do 73 kg), ki se bo v uvodnem krogu pomeril s Turkom Bilalom Ciloglujem.

Sreda bo dan D za olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak (do 63 kg), ki si je na lanskem svetovnem prvenstvu v Bakuju izbojevala bronasto odličje. Judoistka kluba Z'dežele Sankaku bo uvodoma velika favoritinja proti Španki Cristini Cabana Perez, od katere je bila v edinem medsebojnem obračunu predlani boljša na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

Potem ko v četrtek na tatamiju ne bo nobenega Slovenca, se bo nanj v petek podala evropska prvakinja Klara Apotekar (do 78 kg), za katero bi bilo v prvem dvoboju vse razen prepričljive zmage nad Marie Branser iz Konga veliko presenečenje.

Slovenske nastope v Tokiu bosta v soboto sklenila Klarina polsestra Ana Velenšek (nad 78 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg). Velenškova se bo za začetek postavila po robu Izraelki Raz Hershko, Dragičev prvi tekmec pa bo Rachid Sidibe iz Burkine Fasa.

 

Preberite še:

Komentarji: