Takih gibov, kot jih kaže Janja, v mojih časih nismo poznali

Pot do naslova svetovne prvakinje Janje Garnbret je pokomentirala nekdanja plezalka Martina Čufar.
Fotografija: Janja Garnbret je na balvanih trenutno brez prave konkurence. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Janja Garnbret je na balvanih trenutno brez prave konkurence. FOTO: Manca Ogrin

Janja Garnbret je bila v finalu samozavestna, kot je ona vedno. Super je bilo, da je pri prvih dveh balvanih dosegla vrh in si ustvarila prednost. Da je bilo malo bolj dramatično, pa ji pri tretjem ni uspelo. Koordinacijsko je bil zelo zahteven problem. Ampak tudi Janja je samo človek in to, da ti kdaj ne uspe, je normalno.

Zelo všeč mi je bilo, da je pri zadnjem brezkompromisno splezala do vrha. Delovala je zelo sproščeno in zdi se mi, da je pokazala, kaj se je naučila na tekmi za svetovni pokal v težavnosti v Chamonixu, kjer je ostala brez finala.

Finale je bil zahteven, a ne prezahteven, saj je bil še zanimiv za gledalce. Morda je bilo še bolje, da je bilo nekoliko težje kot pa v primerih, ko vse tekmovalke dosežejo vrh in potem odloča število poskusov. Janja je lahko tako pokazala, da je res najboljša. Imajo pa postavljalci zelo zahtevno delo, da najdejo ravno pravo mero težavnosti.



Janjo občudujem, ker je vseskozi na vrhu v vseh disciplinah z izjemo hitrosti, v kateri bo še napredovala. Navdušuje me njena koordinacijska sposobnost, verjetno ji telo že samo pove, kako se idealno postaviti, sploh v takih problemih, kot so bili na tej tekmi, ko se je bilo treba hitro odzivati. Pred leti takih gibov sploh nismo poznali, to, da skoraj tečeš po balvanih, da bi jih lahko splezal.

Zdaj so oprimki toliko slabi, da moraš preleteti čez njih, da prideš do dobrega in ga zadržiš. Drugi je bil takšen in do izraza je prišel Janjin slog – koordinacija, hitri odzivi, moč ... Pri dinamičnih gibih, ko je treba skočiti, je odločna. Brez odločnosti takih gibov ne moreš delati.

Martina Čufar je osvojila prvo kolajno za slovensko športno plezanje na svetovnih prvenstvih. Leta 2001 je bila zlata v težavnosti. Z Garnbretovo sta edini Slovenki z najvišjo stopničko na tem velikem tekmovanju. FOTO: osebni arhiv
Martina Čufar je osvojila prvo kolajno za slovensko športno plezanje na svetovnih prvenstvih. Leta 2001 je bila zlata v težavnosti. Z Garnbretovo sta edini Slovenki z najvišjo stopničko na tem velikem tekmovanju. FOTO: osebni arhiv


Pri težavnosti bo pomembno, kako bodo postavljene smeri. Če bo poudarek na vzdržljivosti, ima več možnosti Korejka, ki pa po mojem okusu nima lepega sloga. Če bo na moči in koordinaciji, ima več možnosti Janja.

Če bi Janja plezala v mojih časih, bi preplezala do vrha tudi vse moške smeri. Veliko se je spremenilo, slog in vse je šlo naprej. Želim ji, da gre v tem ritmu do konca – po tri zlate kolajne. Upam, da bo takšno formo obdržala tudi prihodnje leto. V olimpijski kombinaciji ima namreč največ možnosti za zmago.

Komentarji: