Tako blizu, a tako daleč od zgodovinskega zlata

Slovenska reprezentanca na EP še tretjič osvojila naslov podprvaka, v finalu je bila Italija boljša s 3:2.
Fotografija: Slovenski odbojkarji se na koncu le niso veselili zgodovinskega naslova evropskega prvaka. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji se na koncu le niso veselili zgodovinskega naslova evropskega prvaka. FOTO: CEV

Slovenski odbojkarji na evropskem prvenstvu še tretjič srebrnega odličja v finalni tekmi niso uspeli pretvoriti v zlato. Tokrat je bila v Katovicah boljša italijanska izbrana vrsta, ki je v epskem dvoboju na koncu odnesla zmago s 3:2 (-22, 20, -20, 20, 11). Tokrat pred tekmo ni bilo težav s slovensko himno, poljski organizatorji so jo želeli celo še enkrat predvajati, takšnega moralnega mačka so imeli po škandalu s srbsko himno pred polfinalom med Slovenijo in Poljsko.

V prvem nizu so varovanci Alberta Giulianija napadli z vsemi orožji, odločen začetni udarec je zamajal italijanski sprejem, napad zato ni bil pričakovano uspešen, Tonček Štern pa je na drugi strani mreže napadal brez pardona. Niz je bil že v žepu, a azzurri so se po nizu odličnih servisov Alessandra Michieletta v končnici približali le na točko, vse dileme pa je z asom rešil Alen Šket za 25:22. Nekaj statističnih številk pove vse, slovenski sprejem začetnega udarca v prvem nizu je bil 73-odstoten, italijanski le 41. V asih pa je bilo 4:1 za slovenske fante.

V drugem nizu so azzurri krenili manj boječe kot na samem začetku, to je kazala tudi agresivnost pri začetnem udarcu. Obe obrambi sta bili vrhunski, bilo je nekaj izmenjav na najvišji ravni vrhunske odbojke. A niz so za italijansko zmago s 25:20 odločile servisne bombe Michieletta, posledično slabši slovenski sprejem in napad, ki ga je z zaporednimi bloki za točke utišala še vrsta azzurrov. Tem je v drugem nizu uspelo pet blokov, Sloveniji le en, obrnile so se tudi številke pri sprejemu (67:45 za Italijo) in v napadu (43:35). V tem je blestel sprejemalec Daniele Lavia, ki je po drugem nizu ob korektorju Giuliu Pinaliju (10) edini od vseh igralcev imel dvoštevilčno število točk (11).

Kapetan Tine Urnaut in soigralci so imeli zlato na dosegu roke, a zmaknili so jim ga azzurri. FOTO: CEV
Kapetan Tine Urnaut in soigralci so imeli zlato na dosegu roke, a zmaknili so jim ga azzurri. FOTO: CEV

 

As selektorja azzurrov


Tudi v tretjem nizu je bil boj med odbojkarskima velesilama titanski, Slovenija je držala svoj ritem igre, kar je bilo najbolj pomembno, saj so padci v preteklih tekmah ekipo spravili v rezultatske težave. Fantje Alberta Giulianija so povedli s 17:12, Alen Pajenk je vso tekmo tako ali tako igral kot navit. A Italijani so pritisnili s servisi, izenačili na 20:20, nato pa je Tonček Štern z dvema asoma in eno z mukami vrnjeno bombo ter Pajenk z blokom Sloveniji priigrali zmago v drugem nizu s 25:20.



Četrti niz se je prav tako začel z ognjemetom vrhunskih slovenskih potez in ognjemetom točk. Italijanski selektor Ferdinando De Giorgi je v igro poslal odbojkarja, ki mu še ni dal priložnosti, čeprav je v skupinskem delu pri zmagi azzurrov nad Slovenijo nastopil odlično. In Yuri Romano je vnesel več energije v napad, pomlajena italijanska reprezentanca se ni predajala. Razpoloženemu Romanu (7 točk) se je pridružil še Lavia, Italija je povedla s 17:13, niz dobila na 20.



Slovenija je v odločilnem, petem nizu povedla s 3:0, a zagrizeni azzurri so vrnili udarec. Pri 11:7 po zaslugi servisnih bomb Michieletta se jim je zlato odličje že povsem nasmihalo, do konca so izrabili napadalno igro Romana, za katerega Slovenci niso našli rešitve. Giulianijevim fantom je tudi zmanjkalo nekaj svežine in telesne moči, a odigrali so vrhunsko tekmo, naleteli pa na zares odlične azzurre. »Zelo težko je po takšnem porazu. Vse bo treba prespati, preštudirati za naprej in na naslednjem evropskem prvenstvu spet napasti zlato. To je že tretje srebro, a vse smo dali na igrišču, upam, da bodo navijači to znali spoštovati,« je vse ocenil Alen Pajenk. Bron so sicer osvojili Poljaki, ki so v boju za tretje starocelinsko mesto Srbijo odpihnili s 3:0 (22, 16, 22).

Preberite še:

Komentarji: