Teden dni pred SP prvi obris navdahnjene Slovenije

Izbranci selektorja Slobodana Kovača so z odličnim servisom s 3:1 strli odpor višje rangirane Kanade.

Objavljeno
06. september 2018 21.44
Posodobljeno
06. september 2018 21.44
Slovenija se je predstavila v dobri luči. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ljubljana – Kanada je bila, enako kot že pred petimi leti prav tako v prijateljskem dvoboju, ponovno hvaležna tarča slovenskih odbojkarjev, ki so močan stožiški turnir z udeležbo treh neevropskih reprezentanc s svetovnega vrha začeli zelo prepričljivo. Prvi od zadnjih treh testov pred SP se je torej Slovencem izšel po načrtih (3:1), čeravno je bila na parketu prevetrena postava.

Vrhunec turnirja slovensko izbrano vrsto sicer čaka v soboto zvečer, ko bodo v Stožicah gostovali Američani, ki so zadnja leta konstantno v svetovnem vrhu, tudi letos pa odkrito napovedujejo boj za odličja, selektor John Speraw celo najžlahtnejšega leska. Tudi v Ljubljano je zasedba kajpak pripotovala z vsemi najmočnejšimi orožji in če se bodo gostitelji z njo enakovredno kosali, bo to odličen obet pred odhodom v Firence. Danes (20) jih čaka azijski prvak Iran pod taktirko nekdanjega trenerja ACH Volleyja Igorja Kolakovića, sinoči pa so že padli Kanadčani, ki so na svetovni jakostni lestvici FIVB uvrščeni mnogo višje – na šesto mesto, medtem ko so Slovenci 23.

Kanadčani so dva tedna trenirali v Sloveniji in se privajali na časovno razliko, njihov selektor, nekdanji francoski zvezdnik Stephane Antiga, pa je večkrat izpostavil, kako zadovoljen je, da so vsi v igralskem kadru v ključnem trenutku zdravi in nared. Med poletno novonastalo ligo narodov namreč ni bilo tako, zato je bil prisiljen v ogenj poslati nekatera mlada imena, ki so pred tem grela klop, a so v veliki meri opozorila nase, kar pa še vedno ni bilo dovolj, da bi se Kanada prebila na zaključni turnir šesterice. Zasedla je sedmo mesto in bila dve zmagi prekratka, v svojih vrstah pa imela najboljšega podajalca lige – Tylerja Sandersa.
 

Trije zaporedni asi Ropreta


Selektor Kovač je že dan pred tekmo v srečanju s sedmo silo namignil, da predvsem v uvodnem dvoboju ne bo položil vseh kart na mizo, začetno postavo pa bo prilagodil tudi izboru tekmečevega selektorja. Na parket je poslal premešano ekipo, v kateri so bili tako standardni člani (libero Jani Kovačič, bloker Jan Kozamernik, sprejemalec ter kapetan Tine Urnaut) kot tisti, ki naj bi na SP nekoliko izdatneje greli klop. Pred okrog 2000 gledalci so Slovenci začeli pogumno in odločno in hitro dokazali, da bi si zaslužili mesto v komercialni ligi narodov bolj kot številne udeleženke s Kanado vred.

Če je igra pri bloku in deloma sprejemu, predvsem v drugem nizu, precej nihala, pa sta slovenski napad in začetni udarec (deset asov) že nakazovala raven, potrebno za merjenje s svetovno elito. Pri servisu je zablestel organizator igre Gregor Ropret, ki je bil že pregovorno znan kot dober izvajalec, od lanskega EP pa je to prvino izbrusil do potankosti. Ko so Kanadčani v četrtem nizu prevzeli pobudo in že vodili s 13:9, je sin prvega moža slovenske odbojke Metoda Ropreta s tremi zaporednimi asi najprej vrnil gostitelje v igro, nato pa tehtnico še nagnil krepko na njihovo stran. Zaključek dvoboja je bil poleten, zadnjo akcijo je, kot se za kapetana spodobi, zapečatil Urnaut.

Ključen na poti do zmage pa je bil že uvodni niz, v katerem so se Kanadčani dolgo spogledovali z zmago. V končnici so že vodili s 23:21 in imeli zaključno žogo, nakar je korektor Mitja Gasparini z eksplozivnim začetnim udarcem zaustavil nalet tekmeca. V podobnem slogu so Kovačevi fantje nadaljevali tudi v drugem nizu in si zagotovili že zelo udobno prednost šestih točk (15:9), toda gostje so z delnim izidom 7:0 vrnili udarec. Druga polovica dvoboja pa je bila povsem v domači domeni.