Teja Belak osma v finalu

Najboljši slovenski telovadki se nista posrečila odločilna nastopa v preskoku.
Fotografija: Teja Belak je pred finalom oklevala, ali naj sploh nastopi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Teja Belak je pred finalom oklevala, ali naj sploh nastopi. FOTO: AFP

Najboljša slovenska telovadka zadnjih let Teja Belak je na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki na Poljskem osvojila osmo mesto v finalu v preskoku. Za svoja nastopa je prejela oceno 13,249. Zmagala je Rusinja Marija Paseka z oceno 14,516, druga je bila Francozinja Coline Devillard (14,450), tretja pa Britanka Elissa Downie (14,316).

Štiriindvajsetletni Ljubljančanki se današnja nastopa nista najbolje posrečila. Pri prvem doskoku je lovila ravnotežje in naredila korak nazaj, pri drugem pa je padla na zadnjo plat. Ob tem jo je motila tudi bolečina v nogi še iz četrtkovih kvalifikacij, zaradi katere je bil njen finalni nastop pod vprašajem.

»Še minuto, preden smo odkorakale v dvorano, nisem vedela, ali bom skakala ali ne. Na koncu sem se zbrala, če trener Andrej Mavrič ne bi tako dolgo vztrajal, bi vrgla puško v koruzo,« je uvodoma pojasnila Belakova. »Fizioterapevt mi je pomagal in mi čvrsto povil nogo. Z bandažo težje tečeš, ker je nisi vajen. Če te nekaj boli, ne moreš tekmovati na vso moč. Vse te ovira, vsaj takšen občutek imam jaz. Mislim, da je bil to razlog za moja nastopa, predvsem za drugi poskus. Preden sem skočila, se nisem mogla odločiti, ali bi poskusila s težjo ali lažjo različico. Ko sem videla prvo oceno, se mi je zdelo nesmiselno tvegati. Vedela sem, da za kolajno ne bo dovolj, zato sem se določila za lažjega,« je pojasnila telovadka Zelene jame.
 

Vendarle zadovoljna


Čeprav je bila po nastopu razočarana, je kmalu poiskala tudi pozitivno plat. »Sem zadovoljna, predvsem s kvalifikacijami. Vem, da zmorem. Zdaj moramo 'urediti' moji nogi. Če ne bo šlo, je edina možnost, da se pri drugem skoku obrnem za pol obrata. Skok bo težji, doskok meni ljubši. Mislim, da bom v prihodnosti šla v to smer.«

Belakova je nastopila v svojem šestem finalu prvenstev stare celine, doslej je bila najboljša leta 2013 v Moskvi, na svojem prvem EP, ko je bila četrta. Od leta 2015 se je vselej uvrstila v finale, bila je trikrat osma ter po enkrat šesta in sedma.

Predstava Belakove je bila edini slovenski finalni nastop na letošnjem EP. Moški del slovenske reprezentance je tekmovanje končal že v sredinih kvalifikacijah, vsi so bili zavoljo napak daleč od finalnih nastopov. Rok Klavora je bil 33. na parterju, Luka Terbovšek 82. Branilec srebra z lanskega EP v Glasgowu Sašo Bertoncelj je bil šele 45. na konju z ročaji.

Preberite še:

Komentarji: