Tek na mestu z dvigovanjem pet zadaj

Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 10 nizov, ki trajajo po 30 sekund.

Objavljeno
22. maj 2020 06.00
Posodobljeno
22. maj 2020 06.00
Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 10 nizov, ki trajajo po 30 sekund. FOTO: Delo
F. T.
F. T.

Ena vaja na dan: Akcija Fakultete za šport in Dela


V obdobju vsesplošnega spoprijemanja s koronavirusom ni pomembna le samoizolacija, veliko šteje tudi ustrezna telesna pripravljenost, ki lahko pomaga posamezniku v boju z neugodnim izzivom. V medijski hiši Delo začenjamo akcijo Ena vaja na dan, s katero bomo v sodelovanju s Fakulteto za šport Univerze v Ljubljani pomagali vsem, ki želijo izboljšati telesno pripravljenost s pravilno vadbo v domačem okolju. Strokovnjaki z različnih področij športa so pripravili vaje, ki so primerne za vse, saj premorejo različno zahtevne stopnje intenzivnosti in napora. Akcija Ena vaja na dan bo vsak ponedeljek in petek domovala v časopisu Delo in na spletni strani Delo.si.

 

Vaja 1


image
Vaja 1. FOTO: Darjan Spudić

Tečete na mestu z dvigovanjem pet zadaj, do pravega kota v kolenih. Roke sproščeno sledijo gibanju nog. Aktivnost izvajate 30 sekund. Po Borgovi lestvici, ki jo vidite v desnem kotu, vam mora vaja predstavljati srednji napor, torej 13. ali 14. stopnjo. To pomeni, da je vaša zadihanost taka, da lahko tvorite le posamezne kratke stavke ali besede. Če je vaja za vas prelahka, in niste dovolj zadihani, izberete naslednjo vajo.


Vaja 2


image
Vaja 2. FOTO: Darjan Spudić

Vajo otežite s tem, da med tekom višje dvigujete pete (lahko do dotika zadnjice). Roke sproščeno sledijo gibanju nog. Če tudi pri tej vaji ne postanete dovolj zadihani in ste še vedno sposobni zraven peti ali govoriti daljše stavke, potem izberete naslednjo vajo.


Vaja 3


image
Vaja 3.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 3.2. FOTO: Darjan Spudić
Med tekom z visokim dviganjem pet, kot pri prejšnji različici, premikate roke iz predročenja v odročenje. Roke so iztegnjene, vzporedne s tlemi, palci so obrnjeni navzgor. Ramen ne dvigujete.


Nasvet


Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 10 nizov, ki trajajo po 30 sekund. Med nizi ne počivate, ampak korakate na mestu 30 sekund. V tem času je občutenje napora med 11. in 12. stopnjo, kar pomeni nizek napor po Borgovi lestvici.

Vsak ponedeljek in petek v sodelovanju s Fakulteto za šport univerze v Ljubljani.

Maja Dolenc prof. dr., prof. športne vzgoje
Darjan Spudić asistent, mag. kineziologije
Janez Vodičar doc. dr., prof. športne vzgoje