Tekmeci se čudijo Gajserju, kako se po padcih hitro pobere

Motokrosistični as Tim Gajser vse od marčevskega štarta v sezono z visoko telesno pripravo.
Fotografija: Tima Gajserja jutri čaka finale sezone za svetovno prvenstvo na Kitajskem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tima Gajserja jutri čaka finale sezone za svetovno prvenstvo na Kitajskem. FOTO: Matej Družnik/Delo

Tim Gajser bo po jutrišnji dirki v razredu MXGP, finalu sezone v Šanghaju, lahko vendarle predahnil. Tekmovalno ga letos čakata sicer še reprezentančna preizkušnja za pokal narodov in superkros v Las Vegasu, a dolge in naporne sezone za svetovno prvenstvo, v kateri si je priboril naslov, bo vendarle konec. Vse od marčevskega štarta je držal visoko raven telesne priprave, za katero je letos skrbel Boštjan Renko.

»Storil sem preveč napak, hvaležen sem, da sem dirko končal v enem kosu,« je prejšnji konec tedna po dirki v Turčiji, kjer je vknjižil 4. mesto in šele drugič letos ostal brez stopničk, povedal Gajser. Pot so mu prekrižali padci, a po vsakem se je pobral brez večjih posledic. Tekmeci se čudijo neverjetnim odzivom in regeneraciji njegovega močnega telesa, prepričani so, da bi večina po številnih padcih, po katerih se slovenski as hitro pobere, že zdavnaj končala sezono.
 

Neverjeten prag bolečine


»Ko je bil mlajši, je njegov oče mislil tudi na tovrstne neljube stvari, ki se lahko zgodijo. Med igro ga je učil padati, vpisal ga je tudi na judo, skratka pripravil ga je na to,« je pojasnil Gajserjev kondicijski trener Renko in poudaril še, da ima trikratni svetovni prvak izjemno visok prag bolečine. »Skozi vse življenje dela določene vaje, njegovo telo je zelo natrenirano. Imel pa je tudi veliko poškodb že kot mlad voznik in tudi iz tega se je dosti naučil. Neverjeten pa je njegov prag bolečine. Bil sem zraven, ko so mu nameščali zlomljeno ključnico. Noro, kaj Tim prenese!« je razkril sogovornik, ki haloškega šampiona pozna od malih nog, sodelovati pa sta začela letos. Pravi, da je na treningih vedno pozitiven, tudi takrat, ko je najtežje.

Novopečenemu svetovnemu prvaku se tekmeci čudijo, kako se odziva in regenerira njegovo močno telo po padcih. FOTO: Matej Družnik/Delo
Novopečenemu svetovnemu prvaku se tekmeci čudijo, kako se odziva in regenerira njegovo močno telo po padcih. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Tim vse podredi svojemu cilju, vse naredi za to, da ga doseže. Pomembno je, da verjame vase, pa da je psihična priprava na visoki ravni. Snamem kapo pred njim,« je Renko zaploskal svojemu sodelavcu.

Ko sta začela delati, je bilo treba nekoliko bolj vzpostaviti mišično ravnovesje. Poudarek je bil še na trebušnih mišicah, stabilizaciji in koordinaciji. Med sezono sta se posvečala tistemu, kar je v določenem obdobju 23-letnik najbolj potreboval, vaje po Renkovem programu pa je vseskozi izvajal tudi doma v svoji telovadnici. Da je bila priprava na najvišji ravni, je dokazal z najhitrejšimi krogi v konkurenci, ki jih je dosegal v finišu številnih dirk.
 

V lov za še enim mejnikom


Haloški as je v zadnjih krogih številnih letošnjih dirk z najvišjo hitrostjo med tekmeci pokazal odlično telesno pripravo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Haloški as je v zadnjih krogih številnih letošnjih dirk z najvišjo hitrostjo med tekmeci pokazal odlično telesno pripravo. FOTO: Matej Družnik/Delo


Uvertura v finale sezone bodo današnje kvalifikacije v Šanghaju – po našem času v zgodnjih jutranjih urah –, kjer se bodo motokrosisti dokazovali prvič v zgodovini svetovnega prvenstva. Tekmovali bodo na novi progi v visokih temperaturah in vlagi. Zadnja, 18. dirka sezone (Gajser je bil 16-krat na stopničkah), jih čaka jutri ob 7. in 10. uri.

Gajser, ki bo sezono končal s tretjim naslovom svetovnega prvaka v karieri oziroma drugim v najvišjem razredu MXGP, lahko doseže še en mejnik. Pred najbližjim tekmecem v skupnem seštevku Jeremyjem Seewerjem ima 202 točki prednosti. Če jo bo dvignil na 211, bo postal najbolj dominantni prvak v zgodovini.

Komentarji: