Herlings zmagal v Pietramurati, Gajser tretji

Nizozemec je na veliki nagradi Trentina dodatno povišal prednost v troboju za naslov svetovnega prvaka.
Fotografija: Tim Gajser ostaja na tretjem mestu v skupnem seštevku SP. FOTO: Honda
Odpri galerijo
Tim Gajser ostaja na tretjem mestu v skupnem seštevku SP. FOTO: Honda

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva za VN Trentina v Pietramurati v razredu MXGP osvojil tretje mesto. Bil je četrti v prvi vožnji in tretji v drugi. Zmagal je Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je še povečal naskok v SP. Gajser, ki je bil šesti v dopoldanskih kvalifikacijah, je v prvi vožnji privozil do četrtega mesta. Herlings je v tej vožnji dolgo sledil Švicarju Jeremyju Seewerju, nato pa mu ga je le uspelo prehiteti in si zagotoviti pomembnih 25 točk v lovu za naslov prvaka. Seewer je na koncu kljub pritisku zadržal drugo mesto, tretji pa je ciljno črto prevozil Francoz Romain Febvre.

V drugi vožnji pa se je Gajser po slabšem startu prebil mimo Febvreja na tretje mesto, a je moral priznati premoč Herlingsu, ki ga je ob koncu prehitel, nato pa prišel še mimo dveh tekmecev in slavil še v tej vožnji, v kateri je bil drugi njegov rojak Glenn Coldenhoff. Ob koncu te vožnje se je razvil zanimiv obračun med dirkači, ki se borijo za naslov prvaka, ter Coldenhoffom. Ta je sprva prišel mimo Febvreja in pozneje dolgo vodil, toda ni zdržal do konca, ko ga je napadel Herlings. Ta je slabše začel, a se je zanesljivo prebijal naprej. Gajser je nanizal nekaj zelo hitrih krogov, toda potem je obtičal na tretjem mestu, čeprav se je vse do konca močno trudil priti mimo Coldenhoffa, kar bi mu prineslo dve dodatni točki v SP.

Gajser: Hvala navijačem, vedno mi privabijo nasmešek na obraz

Skupno je na dirki zmagal Herlings, drugi je bil Coldenhoff, tretji pa Gajser. Razplet je bil sicer precej zanimiv po točkovni plati; medtem ko je bil Herlings z dvema zmagama in 50 točkami razred zase, pa so imeli kar štirje dirkači za njim po 38 točk (Coldenhoff, Gajser, Febvre, Seewer), o vrstnem redu na dirki je tako odločala druga vožnja. V SP je Nizozemec z novim polnim izkupičkom še nekoliko povečal vodstvo, zdaj ima 555 točk, Febvre je drugi s 531, Gajser pa zdaj za vodilnim zaostaja že več kot za eno zmago v vožnji, 27 točk, in je pri 528.

»Zahteven dirkaški dan je za nami, obe vožnji sta bili zelo težki. Sam sem si otežil delo v obeh vožnjah s startoma, tako da me je obakrat čakalo veliko dela in prehitevanj. Ni bilo dovolj za zmago, a se na progo vračamo že v sredo. Vem, da sem blizu, boril se bom do konca, nič še ni odločeno,« je za spletno stran svoje ekipe dirko ocenil Gajser in dodal: »Rad bi se zahvalil vsem v moji ekipi za dobro delo, pa tudi navijačem, ki so me prišli spodbujat, to res cenim in vedno mi privabijo nasmešek na obraz.«

Slovenca ostala brez novih točk

V razredu MX2 je slavil Francoz Tom Vialle pred Belgijcem Jagom Geertsom in Špancem Rubenom Fernandezom. Slovenski predstavnik Jan Pancar je bil skupno na dirki 28. in brez novih točk v SP, potem ko je bil 30. v prvi in 26. v drugi vožnji. Skupno je prvi Francoz Maxime Renaux s 563 točkami, drugi je Geerts s 471, Vialle pa tretji s 467. Pancar je ostal pri 99 točkah in je 19.

V Pietramurati je konec tedna nastopil tudi Jaka Peklaj v razredu EMX125, a se ni prebil iz kvalifikacij na dirko. Za 20. mestom, ki bi mu v njegovi skupini zagotovilo nastop, je zaostal tri desetinke sekunde. Naslednja dirka,druga od treh na istem prizorišču, bo že v sredo, ko bo tam še preizkušnja za VN Pietramurate.

Izidi, MXGP:

- 1. vožnja:
1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Romain Fevbre (Fra), 4. Tim Gajser (Slo) ...

- 2. vožnja:
1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Tim Gajser (Slo) ...

- skupno na dirki:
1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Glenn Coldenhoff (Niz) 38, 3. Tim Gajser (Slo) 38 ...

- SP skupno SP (14):
1. Jeffrey Herlings (Niz) 555, 2. Romain Fevbre (Fra) 531, 3. Tim Gajser (Slo) 528 ...

MX2:

- skupno na dirki:
1. Tom Vialle (Fra) 50, 2. Jago Geerts (Bel) 44, 3. Ruben Fernandez (Špa) 36 ... 28. Jan Pancar (Slo) 0

- SP skupno (14):
1. Maxime Renaux (Fra) 563, 2. Jago Geerts (Bel) 471, 3. Tom Vialle (Fra) 467 ... 19. Jan Pancar (Slo) 99 ...

Preberite še:

Komentarji: