Tim Gajser z zlato kolajno, čaka ga gala podelitev v Monaku

Svetovni prvak Tim Gajser je zadnjo dirko izjemne sezone sklenil na 4. mestu. V petek sprejem v Makolah.

Objavljeno
15. september 2019 12.00
Posodobljeno
15. september 2019 19.12
Svetovni prvak Tim Gajser je na finalu sezone na Kitajskem za naslov prejel zlato kolajno in zlato številko. FOTO: HRC
Motokrosistični šampion Tim Gajser je letos poskrbel za najboljšo statistiko v svetovnem prvenstvu elitnega razreda MXGP v karieri. Na 18 dirkah je zbral devet zmag in 15 stopničk, le trikrat ni stopil na zmagovalni oder, njegova najslabša uvrstitev je bila šesto mesto na VN Lombardije v Mantovi. Za primerjavo: v svoji premierni sezoni 2016, v kateri je prvič osvojil naslov svetovnega prvaka v elitnem MXGP, je vknjižil sedem zmag in 16 stopničk, njegova najslabša dirka pa je bila v Assnu, tam je zasedel 18. mesto.

Haloški as je svojo najboljšo sezono v karieri sklenil z ogromno prednostjo pred najbližjim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem, ta znaša 202 točki, kar je enako točkovni zalogi štirih dirk! Podatek kaže, kako dominanten in stanoviten je bil skozi šest mesecev trajajočo sezono. Naslov si je zagotovil v Imoli pred mesecem dni, kjer ga je tudi čustveno proslavil s svojimi najbližjimi, sodelavci in navijači, danes pa je na finalu sezone na Kitajskem prejel še zlato kolajno za svoj tretji naslov svetovnega prvaka v karieri oziroma drugega v MXGP. Gala prireditev ga še čaka v Monaku.

image
Takole se je z navijači veselil zagotovljenega naslova pred mesecem dni v Imoli. Končni izkupiček: pred najbližjim zasledovalcem je imel točkovne prednosti za štiri dirke! FOTO: Matej Družnik/Delo


"Presrečen sem za svoj tretji naslov svetovnega prvaka v karieri, pa tudi zato, ker sem si ga zagotovil pred tolikšno množico navijačev v Imoli. Imeli smo odlično pripravljalno obdobje, začetek sezone je bil neverjeten, sledilo je sedem zaporednih zmag, kar je poseben dosežek. V finišu sezone pa sem se nekoliko boril sam s sabo," je misli sklenil Gajser, zadovoljen, ker se je po dveh težkih sezonah, v katerih se je bojeval s poškodbami in preizkušnjami v zasebnem življenju, vrnil na vrh. Letošnji naslov je ovrednotil kot največjega na svoji športni poti.
 

Dva padca v kvalifikacijah in bolečine v vratu


Še pogled na zadnjo dirko sezone. Povsem nova proga v Šanghaju, kjer se je karavana dokazovala prvič, je bila Gajserju zelo všeč, kar je dokazal na obeh sobotnih uradnih treningih, bil je najhitrejši. Vodil je tudi v kvalifikacijah, a je v nadaljevanju dvakrat padel, posledice so bile bolečine v vratu, in nazadoval, štartni položaj za dirko je izbiral kot enajsti. V prvi vožnji današnje dirke je prikazal dober štart, bil je četrti, nato pa napredoval na tretje mesto in ga držal do konca. V drugi vožnji se je s štarta izstrelil kot tretji, za ovratnik mu je dihal lanski prvak Jeffrey Herlings, a je Gajser lepo držal prednost. Vendar pa je bil po prvi tretjini malo manj previden pri enem od skokov, pristal je zunaj proge, pri tem pa se mu je zgodila nevšečnost – pobral je enega od oglasnih panojev. Znebil se ga je šele, ko se je ustavil na ravnini. Nadaljeval je na šestem mestu in se do konca zadnje letošnje vožnje v sezoni prebil tik pod zmagovalni oder na četrto, kar je bila tudi končna uvrstitev na dirki. 

image
Haloški as je v 18 dirkah trikrat ostal brez stopničk, zmagal je devetkrat, od tega sedemkrat zapored. FOTO: Matej Družnik/Delo


Zadnja dirka je pripadla nizozemskemu asu Herlingsu, drugi je bil njegov rojak Glen Coldenhoff, ki je v finišu sezone kazal predstave kariere, tretji pa Švicar Seewer.
 

V petek sprejem v Makolah


Konec sezone za SP pa ne pomeni, da so se Gasjerjeve obveznosti končale. Potem ko so mu pri AMZS pripravili velik sprejem v Mariboru, bodo njegov uspeh proslavili še v njegovih domačih Makolah ta petek ob 17. uri. Čez dva tedna ga čaka reprezentančna dirka za pokal narodov v Assnu na Nizozemskem, gre za dirko, ki jo motokrosisti vrednotijo kot svoje olimpijske igre. Čez mesec dni se bo dokazoval še na šovu v superkrosu v Las Vegasu, čakajo pa ga tudi obveznosti do svojega delodajalca Honde na Japonskem. V prihodnjo sezono naj bi 23-letni as štartal z novim 450-kubičnim konjičkom.

Konec kariere za Gerčarja, Pancar obetavno v MX2


V letošnji sezoni za SP sta poleg Gajserja dirkala še Klemen Gerčar (MXGP) in Jan Pancar (MX2). Gerčar, ki se je boril z zdravstvenimi težavami, je iztržil točko, osvojil jo je v Imoli. To je bila njegova zadnja dirka v eliti, saj je sklenil športno pot. Izkazal se je Pancar s 47 točkami, kar je zadostovalo za 28. mesto v skupnem seštevku v MX2. Nastopil je na 11 dirkah, točke pa si je zagotovil na sedmih. Njegova najvišja uvrstitev v posamični vožnji je bilo 10. mesto v Imoli.