Tina Mrak in Veronika Macarol spoznali olimpijske pasti

Slovenski jadralki sta svetovno prvenstvo na Japonskem v razredu 470 končali na 6. mestu.

Objavljeno
09. avgust 2019 13.30
Posodobljeno
09. avgust 2019 13.33
Na prizorišču olimpijskih iger prihodnje leto v Tokiu bo kmalu še predolimpijska regata in tudi uvodna tekma novega cikla svetovnega pokala. FOTO: Jadralna zveza Slovenije
G. N., STA
G. N., STA
Ljubljana - Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu razreda 470 v japonski Enošimi zasedli šesto mesto. Najboljši sta bili Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre. Prva je bila z drugo flokistko tudi olimpijska zmagovalka leta 2016 v Rio de Janeiru.

Mrakova in Macarolova sta bili na prizorišču OI prihodnje leto že po predzadnjem dnevu SP brez možnosti za odličja na šestem mestu. V zaključni regati za medalje najboljše deseterice sta bili tretji in sta prvenstvo končali z 98 točkami.
Za Britankama sta zaostala domačinki in branilki naslova Ai Kondo in Miho Jošioko, bron sta osvojili Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retronaz, sicer letošnji evropski prvakinji.

Edini slovenski predstavnici na prvenstvu zadnji dan praktično nista mogli izboljšati svoje uvrstitve, saj sta imeli na petem mestu Španki Silvia Mas Depares in Patricia Cantero Reina 74 točk, 18 več od Slovenk.

Mrakova in Macarolova sta prvenstvo končali z mešanimi občutki, saj sta si kljub temu, da sta nastopili na novi jadrnici, ki je še tik pred prvenstvom terjala številne nastavitve, želeli stopiti na zmagovalni oder. A sta obenem precej popravili svoja prejšnja dosežka v tem letu.

image
Tina Mrak (levo) in Veronika Macarol sta s tretjim mestom v zadnji regati in skupno šestim končale nastope na SP. FOTO: Jadralna zveza Slovenije


Jadralki portoroškega Pirata, ki že imata normo za OI prihodnje leto v Tokiu, sta prejeli nagrado za najboljšo slovensko ekipo lanskega leta, ko sta osvojili tudi naslov evropskih prvakinj. Maja letos jima naslova v San Remu ni uspelo ubraniti. Še več, prvenstvo sta končali razočarani na skupnem 17. mestu in si nista zagotovili niti nastopa v regati za medalje najboljše deseterice.

Slovenki sta prvakinji stare celine postali lani v Burgasu v Bolgariji in sta tedaj ponovili uspeh iz leta 2015. Predlani sta v Solunu osvojili edine stopničke na SP, ko sta bili v Grčiji bronasti.

V San Remu se jima na drugi letošnji tekmi zapored ni uspelo uvrstiti med deseterico v regato za medalje. Sredi aprila sta svetovni pokal v Genovi končali na 12. mestu in za eno točko zgrešili deseterico.

Najboljši slovenski jadralki zadnjega obdobja, tako kot večina najboljših na svetu, junija nista nastopili na tekmi svetovnega pokala v Marseillu. Nastop sta izpustili zaradi priprav na tekmovanja na Japonskem, kjer bo po SP še predolimpijska regata in za konec japonske turneje v razmaku manj kot dveh mesecev tudi uvodna tekma novega cikla svetovnega pokala.