Tina Trstenjak po rdečem kartonu ostala brez kolajne

Celjska šampionka v polfinalu svetovnega prvenstva v Tokiu zaradi nedovoljenega vzvoda izgubila z Japonko Miku Taširo.

Objavljeno
28. avgust 2019 08.01
Posodobljeno
28. avgust 2019 14.40
Tina Trstenjak je v Tokiu zasedla peto mesto. FOTO: Miha Šimnovec
Tokio – Najboljša slovenska judoistka Tina Trstenjak je na 33. svetovnem prvenstvu na Japonskem, na katerem sicer sodeluje kar 839 tekmovalcev in tekmovalk iz 147 držav, nesrečno ostala brez kolajne. Potem ko je v polfinalu prejela rdeči karton, se sploh ni pojavila na blazinah za borbo za tretje mesto v kategoriji do 63 kilogramov.

V uvodnem krogu je bila Tina prosta, v drugem pa je prepričljivo ugnala Španko Cristino Cabana Perez. Dvoboja je bilo konec po treh minutah. Celjska šampionka je tekmico prijela v končni prijem in jo tako prisilila k vdaji (10:0).

Olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira '16 je bila zelo prepričljiva tudi v osmini finala. Z napadalnostjo je povsem razorožila Britanko Lucy Renshall, ki je hitro prejela kazen. Dokončna odločitev o zmagovalki pa je padla dobro minuto pred koncem, ko je Trstenjakova lepo vrgla nasprotnico za vazari in prednost (7:0) zanesljivo zadržala do konca.

V četrtfinalu se bo 29-letni Celjanki po robu postavila Mongolka Gankhaich Bold. V edinem dosedanjem medsebojnem dvoboju je bila predlani na turnirju za grand slam v Parizu prepričljivo boljša Trstenjakova, ki je svojo moč pokazala tudi tokrat. Po dobrih dveh minutah jo je ujela v končni prijem in zmagala z iponom (10:0).

 

Še deveti zaporedni poraz proti japonski zvezdnici


Varovanka trenerja Marjana Fabjana se je tako uvrstila v polfinale, v katerem je bila po pričakovanju njena tekmica japonska nočna mora Miku Taširo, lanska svetovna podprvakinja iz Bakuja, proti kateri v dosedanjih osmih medsebojnih dvobojih še ni okusila slasti zmage.

Tudi tokrat je Trstenjakova blazine zapustila poražena, potem ko je po slabi poldrugi minuti domačo zvezdnico napad(a)la s prepovedanim vzvodom na roki. Miku Taširo se je takoj prijela za ramo, pristojni so si ogledali posnetek in naši judoistki prisodili rdeči karton.

Zaradi njega je Trstenjakova ostala tudi brez pravice nastopa v finalu repešaža, v katerem bi se morala z Martyno Trajdos spoprijeti za bronasto kolajno. Tina sploh ni prišla na blazine. Odličje je tako brez boja pripadlo Nemki.

Naslova svetovne prvakinje pa se je veselila francoska šampionka Clarisse Agbegnenou, ki je po hudem boju in debelih sedmih minutah podaljška vendarle dosegla zlato točko proti Miku Taširo.
Očko: Odločitev je mejna
Franc Očko, viden član v evropski sodniški organizaciji, je pojasnil, da je Tina ostala brez finalne borbe v repešažu, ker je šlo za neposredno diskvalifikacijo. Prejela jo je za napad na komolec. Sodniki so ocenili, da je obstajala možnost, da bi poškodovala nasprotnico, zaradi česar je izgubila pravico do nadaljnjih nastopov na svetovnem prvenstvu. Odločitev je mejna, varnost pa na prvem mestu.