Tisočo dirko bo s prvega mesta začel Bottas, nesreča Albona (VIDEO)

Na jubilejni tisoči dirki formule 1 si je najboljši štartni položaj privozil Valtteri Bottas. Drugi Lewis Hamilton, tretji Sebastian Vettel.
Fotografija: V Šanghaju je vse v znamenju tisoče dirke v F1. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Šanghaju je vse v znamenju tisoče dirke v F1. FOTO: Reuters

»Pole position« je na 1000. dirki v formuli 1 pripadel vodilnemu v sezoni Valtteriju Bottasu. Uspeh Mercedesa je z drugim mestom dopolnil svetovni prvak Lewis Hamilton.

Favorizirani Ferrari ni upravičil pričakovanj. Sebastian Vettel bo štartal tretji, Charles Leclerc (oba Ferrari) četrti in Max Verstappen (Red Bull) peti.

»To je to, kar rad počnem. Dobro se je začel vikend, dobro sem se počutil v dirkalniku. Z Lewisom sva bila čisto blizu, zanimivo bo,« je povedal Finec, ki je Angleža premagal za pičlih 23 tisočink sekunde. Vettel ni bil navdušen nad rezultatom, je pa dobil interni Ferrarijev dvoboj z Leclercom.

V Šanghaju je ena najdaljših ravnin v formuli 1. FOTO: Reuters
V Šanghaju je ena najdaljših ravnin v formuli 1. FOTO: Reuters


Potrdilo se je, da je Ferrari hitrejši na ravninah, Mercedes pa na zavojih. Ferrarija sta za Bottasom zaostala približno tri desetinke sekunde.
 

Dirka ob 8.10


VN Kitajske se bo začela v nedeljo ob 8.10 po slovenskem času. Prva dirka v F1 je bila 13. maja 1950 v Silverstonu. Lani je na Kitajskem zmagal Daniel Ricciardo, ki se je iz Red Bulla medtem preselil k Renaultu.

Ferrari (na fotografiji Sebastian Vettel) je veljal za favorita pred VN Kitajske, a zdaj ta vloga pripada Mercedesu. FOTO: AFP
Ferrari (na fotografiji Sebastian Vettel) je veljal za favorita pred VN Kitajske, a zdaj ta vloga pripada Mercedesu. FOTO: AFP


Prva dirka na Kitajskem je bila leta 2004. Lewis Hamilton ima pet zmag, Sebastian Vettel zgolj eno iz leta 2009, ko je vozil za Red Bull.

V tej sezoni je Mercedes vpisal dve dvojni zmagi, v Avstraliji je bil najboljši Valtteri Bottas, v Bahrajnu Lewis Hamilton. Bottas ima 44 točk, eno več od Hamiltona. Max Verstappen jih ima 27, Charles Leclerc 26 in Sebastian Vettel 22.
 

Alexander Albon je povsem razbil dirkalnik, a mu ni bilo hudega. FOTO: Reuters
Alexander Albon je povsem razbil dirkalnik, a mu ni bilo hudega. FOTO: Reuters


Nesreča Albona


Tretji trening je zaznamovala huda nesreča voznika ekipe Toro Rosso Alexandra Albona, Britanca, ki nastopa za Tajsko. Tiindvajsetletnik se je pet minut pred koncem zaletel v zaščitno ogrado in poskrbel za veliko negotovosti in strahu med vsemi, ki so spremljali trening. »Dobro sem« je odgovoril po radijski zvezi. Iz povsem razbitega dirkalnika je nato prišel sam in se mu na srečo ni nič zgodilo. Tekmovalec nastopa prvo sezono v formuli 1.



Preberite še:

Komentarji: