Tjaši Oder ni uspelo v finale, naslednji Peter John Stevens

Korošica je ujela vsaj olimpijsko normo A za nastop na 800 m prosto.
Fotografija: Tjaša Oder, po napovedih najresnejša slovenska kandidatka za nastop med elitno osmerico na SP, je zasedla 10. mesto. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tjaša Oder, po napovedih najresnejša slovenska kandidatka za nastop med elitno osmerico na SP, je zasedla 10. mesto. FOTO: Uroš Hočevar

Slovensko plavanje svojega svečanega trenutka, uvrstitve v finale svetovnega prvenstva, ni dočakalo. Sicer se je osrednje tekmovanje sezone v bazenu komaj dobro začelo, toda že drugi dan je v svoji udarni disciplini, 1500 m prosto, nastopila Tjaša Oder, po napovedih najresnejša slovenska kandidatka za nastop med elitno osmerico. Zasedla je 10. mesto.



Pisali smo že večkrat, da pri naši reprezentanci že dolgo ni več tako široke izbire plavalcev za visoke uvrstitve na svetovnih prvenstvih kot denimo v tisti najvidnejši štiriletki med Barcelono 2003 in Melbournom 2007, toda pred odhodom na letošnje prizorišče v Južno Korejo je selektor Gorazd Podržavnik javno spregovoril o dveh izkušenih članih izbrane vrste, katerih cilj bo uvrstitev v finale. Ta naj bi bil bližji za Tjašo Oder kot pa za Petra Johna Stevensa, saj slednji stavi na disciplino 50 m prsno, v kateri je zgoščenost tekmovalcev izjemna, tudi sam pravi, da je boj v tem šprinterskem plavanju zelo podoben loteriji. Drugače pa je z Odrovo, ki že dolgo svoje najboljše rezultate dosega v najdaljših disciplinah tekmovalnega plavanja v bazenu: na 800 in 1500 m prosto.

Naslednji slovenski adut bo Peter John Stevens, ki stavi na disciplino 50 m prsno, v kateri je zgoščenost tekmovalcev izjemna, tudi sam pravi, da je boj v tem šprinterskem plavanju zelo podoben loteriji. FOTO: Jože Suhadolnik
Naslednji slovenski adut bo Peter John Stevens, ki stavi na disciplino 50 m prsno, v kateri je zgoščenost tekmovalcev izjemna, tudi sam pravi, da je boj v tem šprinterskem plavanju zelo podoben loteriji. FOTO: Jože Suhadolnik


Tako se je tudi za Gvangdžu 2019 resno lotila priprav za preizkušnjo na 1500 m, po solidnem nastopu pa ostala brez želene uvrstitve med osmerico, ki se bo danes pomerila za kolajne. Korošica je v predtekmovanju dosegla čas 16:10,17, kar je njen drugi doslej, hitrejša je bila le z državnim rekordom 16:08,67 pred tremi leti na evropskem prvenstvu v Londonu. »Za dopoldansko plavanje je bilo to pravzaprav odlično, zato z nastopom moram biti zelo zadovoljna,« je dejala za STA, potem ko je bilo jasno, da bi morala za finale plavati krepko hitreje od svojega rekorda - 16:02.


Ujela olimpijsko normo


»Ostaja grenak priokus, ker ni finala, nad tem dopoldanskim nastopom pa res ni pripomb. Plavala sem v najhitrejši skupini, res pa je, da sem bila na zunanji progi oddaljena in nisem mogla spremljati tekmic. Glede na pripravljenost menim, da je bil zame izid 16:02 dosegljiv, če bi plavale v popoldanskem času. Obenem se že veselim, da bo naslednje leto na olimpijskih igrah drugače, saj bo predtekmovanje popoldan,« je še poudarila naša vodilna plavalka in pri 25 letih najbolj izkušena pri slovenski reprezentanci v Južni Koreji.

Včeraj je bila hitra v prvih 800 m preizkušnje, takrat je namreč zabeležila čas 8:33,05 in tako dosegla normo A za olimpijske igre na 800 m prosto. V tej disciplini jo čaka še štart v Gvangdžuju, in sicer v petek, ko bo poskusila omenjeni čas izboljšati.

V predtekmovanju na 1500 m je bila najhitrejša, pričakovano, Američanka Katie Ledecky (15:48,90), sledile so ji evropske plavalke – Italijanka Simona Quadarella, Nemka Sarah Kohler in Madžarka Ajna Kesely. Finale bo danes ob 13. uri, ko se bo nadaljeval pisan spored osrednjega plavalnega tekmovanja v predolimpijskem letu. Tokrat to prvič doslej prirejajo v Južni Koreji, a očitno je plavalcem, ko gre za najodmevnejše medcelinske preizkuse, usojena Azija, saj bo nato Japonska prevzela štafetno palico prirediteljev: najprej na OI v Tokiu in nato poleti 2021 na SP v Fukuoki.

Preberite še:

Komentarji: