Tokio 2020 tudi uradno preložili za eno leto

Japonski ministrski predsednik in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja sta sprejela pomemben sklep.
Fotografija: Simbolika je popolna: iger v Tokiu leto ne bo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolika je popolna: iger v Tokiu leto ne bo. FOTO: Reuters

Ugibanja ni več: japonska tiskovna agencija Kyodo in TV hiša NHK sta objavili, da olimpijskih iger v tem poletju ne bo! Šinzo Abe, ministrski predsednik Japonske, je bil ob začetku torkovega večera v Aziji obkrožen z novinarji, nato pa jim je dejal,  da se je najprej sam priklonil preložitvi olimpijskih iger na poletje 2021, nakar je seveda poklical Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja: "Gospod Bach se je stoodstotno strinjal z menoj – igre bomo preložili v leto 2021!"



Odločitev najbrž ni več nikogar presenetila, Kitajci so resda javno najbolj glasno vztrajali pri izvedbi tega športnega praznika v tem poletju, a že ob koncu tedna so Kanadčani in Avstralci napovedali bojkot iger, hitro so se jim pridružili Norvežani in Poljaki, iz številnih dežel, tudi iz slovenskega olimpijskega vrha, so prihajala razmišljanja o popolni nesmiselnosti vztrajanja pri letošnjem terminu, potem ko nikakor ni jasno, kako dolgo se bo širil koronavirus ter koliko žrtev in zapletov bo povzročil. Tudi iz Olimpijskega komiteja ZDA so uradno poslali predlog o prestavitvi, nakar je bilo hitro jasno, da bosta Bach in omenjeni japonski ministrski predsednik morala potegniti revolucionarno potezo. Poletje 2020 bo tako še brez drugega velikega športnega praznika, potem ko so pred kratkim že odpovedali nogometni euro na 12 različnih prizoriščih stare celine, očitno pa bo naslednje leto, torej 2021, športno prav pisano.
 

Zapleta se v koledarju


Toda zgolj ob prestavitvi težav še zdaleč ne bo konec. Pri omenjenem evropskem prvenstvu v nogometu so si novi termin, od 11. junija do 11. julija, že določili, iskanje strnjene dobe dobrih dveh tednov za olimpijske igre pa bo vse prej kot preprosta. V poletnih mesecih sta namreč dva najodmevnejša dogodka, kar zadeva klasične olimpijske panoge, svetovni prvenstvi v atletiki in plavanju, obe tekmovanji pa sta zapisani na športnem koledarju poletja 2021: atletsko v ameriški zvezni deželi Oregon, od 6. do 15. avgusta, v bazenu že prej, od 16. julija do 1. avgusta, za povrh prav na Japonskem, in sicer v Fukuoki, prizorišču svetovnega prvenstva v plavanju dve desetletji prej. 

Juriko Kojke, županja Tokia, Joširo Mon, predsednik organizacijskega komiteja, Thomas Bach, predsednik Mok, in ministrski predsednik Šinzo Abe so se morali sprijazniti s preložitvijo OI. FOTO: AFP
Juriko Kojke, županja Tokia, Joširo Mon, predsednik organizacijskega komiteja, Thomas Bach, predsednik Mok, in ministrski predsednik Šinzo Abe so se morali sprijazniti s preložitvijo OI. FOTO: AFP


Pa v vsej zgodbi ne gre le za zaplet okrog koledarja. Po podatkih prirediteljev je namreč že vsaj milijon rezerviranih nočitev v predvidenem letošnjem terminu olimpijskih iger, v Tokiu se bodo zdaj morali lotiti tudi rešitve projekta olimpijske vasi, saj bi bila ta zgolj namenjena za igre – podobno je bilo tudi nazadnje februarja 2018 v Pjongčangu –, nato pa so številne apartmaje že prodali novim kupcem. Tudi na samih športnih prizoriščih bo nastal rebus, saj so nekatera zgolj montažna, ni nujno, da bodo prav v takšni podobi nared tudi za spektakel v letu pozneje.

Maskota iger Miraitova (levo) in maskota paraolimpijskih iger Somejti bosta morali na športni praznik morali počakati do poletja 2021.FOTO: AFP
Maskota iger Miraitova (levo) in maskota paraolimpijskih iger Somejti bosta morali na športni praznik morali počakati do poletja 2021.FOTO: AFP


A ob vsem skupaj niti za Mok niti za domače prireditelje ni bilo več dvoma – olimpijskih iger v tem poletju preprosto ne bi bilo več mogoče izpeljati. Lahko da bi se takrat koronavirusa le še spominjali kot zoprne nočne more, ki je po vsem svetu povsem na novo začrtala vsakdanji utrip, toda iz športnega zornega kota bi bilo takšno tekmovanje močno vprašljivo. Ne nazadnje kopica športnikov še ni dosegla kvalifikacijske norme, v nekaterih ekipnih panogah še ni bilo sklepnih turnirjev za uvrstitev v Tokio. Na tem seznamu čakajočih so denimo tudi slovenski košarkarji in rokometaši.

Je pa tako napočil dan, ko vsaj ni več ugibanj. Resda je Bach v nedeljo zvečer napovedal, da bo v naslednjih štirih tednih jasno, kako bo z igrami, a do odločitve je nato vendarle prišlo kar takoj. Večji del Evrope je bil ravno pri kosilu, ko je iz Japonske završalo. Ob sicer zanimivi opombi – da bodo tudi igre čez eno leto ohranile uradni naziv Tokio 2020.  

Preberite še:

Komentarji: