Gajserja po zmagi izdal motor, naslov se mu izmika

Slovenec je z odliko popravil vtis iz srede, toda v drugi vožnji mu je malo pred koncem ugasnila honda. VN Kegumsa vodilnemu Herlingsu. Gajser osmi.
Fotografija: Tim Gajser ostaja pri 19 zmagah v MXGP. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser ostaja pri 19 zmagah v MXGP. FOTO: Honda Racing

Svetovni prvak v elitnem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser je na prvi vožnji dirke za VN Kegumsa v Latviji vodil od štarta do cilja in zanesljivo vpisal zmago. Druga vožnja se je začela ob 15.10.

Gajser je takoj popravil vtis iz srede, ko je na prvi vožnji odstopil, na drugi pa bil peti in na koncu 13., kar je bila njegova najslabša uvrstitev od leta 2017. Pred tednom je bil Gajser (Honda) drugi za Glennom Coldenhoffom (Niz, GasGas).

Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing


Nazadnje je na VN Rige zmagal Antonio Cairoli (Ita, KTM). Gajser je imel po štirih dirkah 28 točk zaostanka za vodilnim Jeffreyjem Herlingsom (Niz, KTM). Svetovno prvenstvo naj bi se nadaljevalo čez tri tedne v Turčiji. Če dirke ne bo, pa je nadomestna lokacija Belgija.
 

Takoj v vodstvo in suvereno do zmage


V kvalifikacijah je bil prepričljivo najhitrejši Herlings, Gajser je štartni položaj izbiral peti, ampak odlično je začel in prevzel vodstvo. V prvem zavoju se je poškodoval Jeremy Seewer (Švi, Yamaha) in končal dirko. Herlings je začel na osmem mestu, Cairoli je bil po padcu šele 22. Za Gajserjem sta bila Jorge Prado (Špa, KTM) in Arminas Jasikonis (Lit, Husqvarna), hiter je bil Herlings, ki se je prebil na šesto mesto 11 sekund za Gajserjem.

Trda mivka v Latviji je zelo zahtevna za motokrosiste. FOTO: Honda Racing
Trda mivka v Latviji je zelo zahtevna za motokrosiste. FOTO: Honda Racing


Novinec Prado, lani zmagovalec v razredu MX2, je bil sprva nevaren Gajserju, ki pa je odbil njegov napad. Herlings je na polovici dirke prehitel Clementa Desalla (Bel, Kawasaki) in se prebil na peto mesto, a Gajser je imel že 20 sekund prednosti pred njim. Zaostal je tudi Prado (4 sek) in Gajser ni bil več pod nobenim pritiskom in je lahko mirno skočil v cilj osem sekund pred Jasikonisom.
 

Gajser super zadovoljen


Herlings je lovil Iva Monticellija (Ita, GasGas) in ga prehitel osem krogov pred koncem, nakar je začel zasledovati Prada, ki ga je vmes prehitel Jasikonis. Toda razlika je bila prevelika in sprememb pri vrhu ni bilo. Končni vrstni red prve vožnje je bil: 1. Gajser, 2. Jasikonis, 3. Prado, 4. Herlings, 5. Romain Febvre (Fra, Kawasaki) ... 8. Coldenhoff, 9. Cairoli.

Gajser je glavni adut Honde. FOTO: Honda Racing
Gajser je glavni adut Honde. FOTO: Honda Racing


»Super zadovoljen sem, še posebej po razočaranju v sredo. Vedel sem, da imam še eno priložnost, želel sem voziti gladko in mirno in to mi je uspelo. Veselim se že druge vožnje, upam, da mi bo ponovno uspel dober štart,« je po četrti posamični zmagi v sezoni povedal Gajser, ki pa še ni osvojil grand-prixa. Trikrat (Anglija, Nizozemska, Litva) je bil drugi.
 

Herlings mimo Gajserja, ki je izgubil ritem


Tudi druga vožnja se je začela odlično za 23-letnega Haložana. Znova je bil na štartu spretnejši od Herlingsa. Pred njim je bil po prvem zavoju samo italijanski veteran Cairoli. Toda slednji je popustil, Gajser je prevzel vodstvo, ampak še bolj razpoložen je bil Herlings, ki je bolje nadzoroval skoke in ob enem izmed njih prehitel glavnega tekmeca za končni naslov.

Gajser ni dirkal na silo, zaostal je dve sekundi, zavedal se je, da bo zmaga na VN Kegumsa njegova, če bo ostal drugi. Dolgo je kazalo dobro, obetal se je tudi ponoven dvoboj za zmago. Ampak tokrat pri Slovencu ni šlo brez napak. Prehitel ga je Cairoli, kmalu za tem tudi Jasikonis. Gajser je padel na četrto mesto in njegova skupna zmaga je bila močno ogrožena. Tudi njegov ritem ni obetal, da bi lahko prehitel Litovca. Časi krogov so bili daleč od želenih. Nevaren mu je bil tudi Prado.
 

Honda ugasnila in odstop


Pet minut pred koncem pa je spet našel prave linije in se pognal za Jasikonisom. Razliko je zmanjšal na manj kot dve sekundi in šel na vse ali nič. Ko je že kazalo, da Litovcu ni rešitve, pa šok. Honda je izdala branilca naslova, motor je ugasnil in za Tima je bilo konec upanja na zmago. To je bil že drugi odstop v sezoni, Gajserju se lovorika vse bolj izmika.

Herlings je dobil VN Kegumsa in ima zdaj že precejšnjo prednost pred Gajserjem. 
 

Pancarju devet točk


V razredu MX2 nastopa Jan Pancar (KTM), po dveh 20. mestih in dveh točkah in bil tokrat boljši, za 17. mesto je v prvi vožnji osvojil štiri točke. V drugo je bil še mesto boljši. Zdaj ima skupaj 11 točk. 

V prvi vožnji je zmagal vodilni Tom Vialle (Fra, KTM) pred glavnim tekmecem Jagom Geertsom (Bel, Yamaha). V drugi pa je bil razplet ravno obraten. VN je pripadla Belgijcu, ker je bil boljši v finalu, oba pa sta osvojila po 47 točk. Prednost Francoza ostaja osem točk (217:209).  

Preberite še:

Komentarji: