Tri srca znova po dveh letih premora zaradi pandemije

Janez Mulej v Radencih ubranil naslov državnega prvaka na 42 km.
Fotografija: Janez Mulej je v Radencih ubranil naslov državnega prvaka v maratonu. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Janez Mulej je v Radencih ubranil naslov državnega prvaka v maratonu. FOTO: Tadej Regent

Janez Mulej (Radovljica) je na 40. maratonu Treh src v Radencih ubranil naslov slovenskega prvaka v maratonu, ki ga je osvojil oktobra lani v Ljubljani. S časom 2:35:20 je na 42 km ugnal edinega pravega tekmeca, Simona Navodnika (Kladivar, 2:36:54).Andreja Gorčan (Ormož) je bila s 3:35:01 najboljša maratonka. Drugo mesto je zasedla Elizabeth Swedberg iz ZDA (3:39:31). Najboljših slovenskih maratoncev ni bilo na startni listi.

Na najstarejši maratonski prireditvi v regiji, pripravili so jo po dveh letih premora zaradi pandemije novega koronavirusa, je bilo prijavljenih 2200 tekačev, 82 udeležencev nordijske hoje, 1300 je bilo pohodnikov, 40 jih je teklo s psi, bilo pa je tudi okrog 1200 otrok na najkrajši razdalji. Na 21 km sta prepričljivo zmagala Domen Dornik (1:13:22) pred Robertom Kotnikom (1:15:42), ter Špela Gonza (1:21:18) pred Jasmino Pitamic Vojsko (1:25:08).

Na 10 km sta bila prva Jože Lapoši (34:36) in Eva Dimc (42:38), na 5,5 km pa Jan Kramer (18:15) in Breda Škedelj (20:35). V teku na 10 km sta nastopila tudi smučarski tekač Miha Šimec in Anamarija Lampič, ki se je iz teka preselila v biatlon. Slednja je v želji, da bi zgolj uživala po stresnem ter obveznosti polnem tednu in pol, ter v izogibanju morebitne poškodbe, zasedla 32. mesto (55:13).

Sreča spremlja pogumne

Pri Muleju je tek šele na tretjem mestu življenjske lestvice, za družino in službo. Kar precej časa je bil na DP drugi. Na 28 km je prehitel Navodnika in kljub krizi nato zdržal na prvem mestu do cilja. »Zmaga v skupni razvrstitvi in prvi za DP na 40. izvedbi tekmovanja v Radencih, tega ne doseže vsakdo. A sem se moral zaradi tekaške krize boriti do konca. Do 22. km sem bil suveren, a sem potem zelo trpel. Od štarta sem sicer nadzoroval tek, imel kar veliko prednost pred ostalimi zasledovalci. Potem sem sredi nastopa pospešil, mogoče še malo preveč in skoraj plačal davek. A sreča spremlja pogumne,« je bil zadovoljen Mulej.

Andreja Gorčan je na 25. izvedbi maratona prvič tekla v v Radencih, tokrat pa zmagala s štirimi minutami in pol pred drugouvrščeno in 11 minut in pol pred drugo Slovenko. »Bilo je zelo vroče in le malo vetra, zato sem tekla po pameti, tekači pa so mi pomagali, da sem držala ritem. Tipično maratonsko krizo sem imela pri 35 kilometrih, a sem 'zborbala'. Pričakovala sem zmago, ni bilo hude konkurence,« je povedala Gorčanova, katere glavni cilj je urejanje nove hiše, maraton pa trenira štirikrat, petkrat teden, ko ima čas.

Komentarji: