Tudi Bilesova nezadovoljna z novo šefico

Ameriška zvezdnica gimnastike Simone Biles je nezadovoljna z izbiro Mary Bono za predsednico ameriške gimnastične zveze. 

Objavljeno
16. oktober 2018 11.10
Posodobljeno
16. oktober 2018 11.14
Simone Biles je prva zvezdnica ameriške gimnastike. FOTO: AP
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Svetovno znane telovadke, med njimi olimpijski prvakinji Aly Raisman in Simone Biles, so v javnosti ostro obsodile izbor ameriške gimnastične zveze, da za predsednico po aferi Nassar imenuje nekdanjo republikansko kongresnico Mary Bono. Slednja je tesno povezana z odvetniško družbo Faegre Baker Daniels, ki je zvezi pomagala prikriti spolni škandal.

Aly Raisman je v nizu tvitov javno obsodila izbor ameriške gimnastične zveze, ki je v ponedeljek za začasno predsednico imenovala Bonovo. Raismanova je zapisala, da Bonova zaradi povezave z odvetniško družbo Faegre Baker Daniels, ki je ameriški gimnastični zvezi svetovala med spolnim škandalom Nassar, enostavno ne more zasesti mesta predsednice zveze.
Štiriindvajsetletna telovadka, olimpijska prvakinja z OI 2012 in 2016, je obtožila odvetniško firmo, da je "pomagala prikrivati Nassarjeve spolne zlorabe telovadk in skušala preprečiti, da bi te prišle v javnost".

"Skupaj z reprezentančnimi kolegicami sem leta 2015 prijavila Nassarja ameriški gimnastični zvezi. Zdaj je znano, da je zveza o tem poročala tudi odvetniški družbi Mary Bono že leta 2015, a vseeno je Nassar še naslednjih 13 mesecev zlorabljal otroke?! Zakaj bi najel nekoga, katerega firma je pomagala prikriti zlorabe?" je ogorčeno zapisala Raismanova, ki je le ena od več kot 330 zlorabljenih športnic, kolikor se jih je za zdaj opogumilo razkriti v javnosti. Raismanova sicer pravico išče tudi na sodišču, saj v zvezi s škandalom toži tako ameriško gimnastično zvezo kot ameriški olimpijski komite.
 

Nassarju 175 let zapora


Nekdanji reprezentančni zdravnik ameriške gimnastične vrste Larry Nassar je med letoma 1996 in 2005 zlorabil več kot 250 športnic, ki so proti njemu pričale na sodišču, pozneje se jih je seznamu pridružilo še skoraj sto, med njimi tudi večkratna olimpijska prvakinja iz Ria 2016, Simone Biles. Sodišče v Michiganu je 54-letnega Nassarja januarja obsodilo na 175 let zapora, od katerih jih bo moral 40 minimalno prestati za zapahi.

image
Larry Nassar bo vsaj 40 let preživel za zapahi. FOTO: Reuters


"Žrtve, trenutne reprezentantke, družine, trenerji, gimnastična skupnost in naši navijači si zaslužimo več," je še zapisala Raismanova po imenovanju Bonove. Še ena telovadka, ki jo je zlorabil Nassar, se je prek Twitterja neposredno obrnila na Bonovo. Kaylee Lorincz je zapisala: "Dolgujete mi pojasnilo, zakaj ste vi in vaša firma dopustili, da me je Larry (Nassar, op. STA) zlorabil leta 2016, čeprav ste bili seznanjeni z dejstvom, da je zlorabljal mlada dekleta?"
 

Pretresi v vodstvu zveze


Nad Bonovo se je pritožila tudi prva zvezdnica ameriške vrste Bilesova, ki se je nedavno po tekmovalnem premoru zmagovito vrnila na sceno. Bilesova je ošvrknila tvit Bonove izpred meseca dni, v katerem je nekdanja kongresnica objavila svojo fotografijo, kako s črnim markerjem prekriva Nikov znak na športnih copatih po njegovi kampanji s Colinom Kaepernickom in pozivna k bojkotu tega proizvajalca športne opreme.

V odgovor je Bilesova, ki jo sponzorira Nike, sarkastično zapisala: "... ne skrbite, saj najbrž ne potrebujemo pametnejše predsednice ameriške gimnastične zveze ali kakršnih koli sponzorjev."

Nasprotovanje imenovanju Bonove je nov udarec za ameriško gimnastično zvezo, potem ko je po le devetih mesecih zaradi pritiskov ameriškega olimpijskega komiteja morala odstopiti izvršna direktorica Kerry Perry. Slednja je na mesto trenerke imenovala Mary Lee Tracy, ki je leta 2016, ko so obtožbe začele prihajati na plano, javno stopila v bran Nassarju.