Gajser: »Nikoli nisi tako dober, da ne bi mogel biti še boljši«

Poškodovani Jan Pancar na motor šele na pokalu narodov. Ekipa brez načrta B.

Objavljeno
19. september 2019 12.15
Posodobljeno
19. september 2019 16.35
Tim Gajser bo zlato kolajno pokazal tudi v petek na sprejemu v domačih Makolah. FOTO: Mojca Finc
Tim Gajser je včeraj medijem pokazal repliko zlate kolajne, ki jo je prejel za osvojeni naslov svetovnega prvaka, tisto pravo pa mu bodo predali decembra na slovesni podelitvi v Monaku. Prvenstva je resda konec, a motor bo pospravil šele novembra. V prihodnji sezoni ga čaka nova honda. Sanjsko leto si bo zapomnil tudi po tem, da ga je na dirkah prvič od blizu spremljala mama.

Pokal narodov konec meseca na mivki v Assnu


Dirka za pokal narodov, največje reprezentančno tekmovanje v motokrosu, bo na sporedu zadnji vikend v tem mesecu. Gostil jo bo Assen na Nizozemskem. Lani je slovenska reprezentanca to preizkušnjo izpustila, najboljši rezultat pa sega v leto 1998, takrat je izbrana vrsta dosegla 9. mesto. Nazadnje je nastopila leta 2017 v isti postavi, kot bo letos (Tim Gajser, Jan Pancar, Peter Irt), fantje so pod vodstvom selektorja Bogomirja Gajserja tedaj zasedli 12. mesto.
 


Gajser je v 18 dirkah SP v elitnem MXGP 15-krat stal na stopničkah. Potem ko si je avgusta zagotovil naslov, mu je breme padlo z ramen, v finišu sezone bi si želel iztržiti več. »Delal sem veliko napak, padcev je bilo preveč. Razloge zanje ne iščem drugod kot pri sebi. Potem ko sem si zagotovil lovoriko, je prišlo veliko obveznosti in morda glava ni bila več na pravem mestu. A kljub vsemu sem s celotno sezono zelo zadovoljen,« je razmišljal. Priznal je, da je telo malce že utrujeno, vendar je poudaril, da ima v sebi še dovolj žara, motivacije in energije.

Zdaj ga čaka pokal narodov, največje reprezentančno tekmovanje, motokrosisti ga vrednotijo kot olimpijske igre. Lani ga je slovenska vrsta izpustila, letos jo čaka zadnji septembrski konec tedna na peščeni podlagi v Assnu, poleg Gajserja jo bosta zastopala še Jan Pancar in Peter Irt (vsak tekmuje v svoji kategoriji). V prihodnjih dneh naj bi skupaj vadili pod vodstvom selektorja Bogomirja Gajserja. »Tudi jaz se bom poskušal naučiti kaj od njiju, ne le onadva od mene. Tudi če si svetovni prvak, nikoli nisi tako dober, da ne bi mogel biti še boljši,« je dejal Gajser.

image
Slovenska reprezentanca za pokal narodov (z leve): Tim Gajser, Jan Pancar in Peter Irt. Vsak dirkač bo tekmoval v svoji kategoriji (MXGP, odprti razred, MX2). Ekipo vodi selektor Bogomir Gajser. FOTO: Roman Šipić


Pancarja na treningih ne bo, saj si je v začetku meseca na kvalifikacijah v Turčiji poškodoval roko. Odkrušila se mu je kost na tistem mestu, na katerem so nameščene vezi. Selektor o načrtu B in zamenjavi dirkača v MX2 ne razmišlja. Na motor bo Dolenjec sedel šele na pokalu narodov: »Trudim se, da se bom čim bolje pripravil, da bo roka v redu, dal bom vse od sebe za to.« Kolikšna je bolečina od 1 do 10? Prve tri dni me je bolelo za 10, zdaj je bolečina na trojki. Vsak dan je boljše. Če bodo prsti v redu in se bo kost dovolj zarasla, bom zdržal bolečine, pomembno je samo, da si ne bom delal škode. Kondicijsko pa treniram vsak dan,« je stanje opisal poškodovani Pancar. Selektor Bogomir Gajser verjame, da bo vse v redu: »Jan hodi na terapije. Vozil bo z opornico, kot je v preteklosti Tim, imamo izkušnje s tem in zdravnika, ki je vedno poskrbel za Tima in delali smo čudeže. Zato verjamem, da bo Jan vozil.«
 

Novi koraki


Gajserja nato čaka še superkros v ZDA in testiranje nove 450-kubično honde v Italiji, ki jo japonski inženirji pripravljajo za prihodnjo sezono. »Pričakujem velik napredek,« Haložan sodeluje pri razvoju. V novi sezoni ga čaka še močnejša konkurenca, vsaj pet voznikov se bo iz razreda MX2 preselilo v MXGP.

V boju med Gerčarjem in Irtom ključen en trening


Selektor Bogomir Gajser je pojasnil, da je tretjega voznika za pokal narodov izbiral med Klemnom Gerčarjem, ki je letos edini poleg Tima Gajserja dirkal v elitnem MXGP, dirko pred koncem državnega prvenstva pa vodi v skupnem seštevku tega tekmovanja, in Petrom Irtom, ki za Gerčarjem v DP zaostaja za pičle tri točke, sicer pa dirka samo še za hobi, saj je profesionalno kariero uradno končal. Odločil se je za slednjega, saj je na treningu, ki ga je Gajser priredil na svoji zahtevni progi v Halozah, pokazal več od Gerčarja, ki bo v nedeljo na zadnji dirki za DP končal tekmovalno kariero.
 


Letos se je osamosvojil, z očetom, ki je bil ob njem od malih nog, ko ga je prvič posedel na motor, za kar mu je hvaležen, sta šla vsak svojo pot. »Vsak njegov nasvet mi pride prav. Ima ogromno izkušenj, spravil me je do tu, kjer sem, dal mi je vse znanje, kar zelo cenim,« je dejal 23-letni as, ki ga na dirkah spremlja dekle Špela: »Tretjo sezono je z mano, pomaga mi pri vsem, letos še več – rezervira vse, jaz pa se lahko osredotočim samo na treninge in tekme. Vesel sem, da je ob meni.«

Letos je bila na nekaterih dirkah tudi njegova mama, s katero dolga leta nista imela stika. »Predlani smo ga bolj vzpostavili, tudi s sestro, in vesel sem, da je tako. Mama je le mama,« je svetovni prvak razkril, da je tudi zasebno storil pomembne korake.