Tudi največji asi so padali in se vračali

Borec Samo Petje: Pokazat bom šel, koliko sem vreden. Če sem pravi šampion, se bom vrnil še močnejši.

Objavljeno
18. september 2016 03.55
Samo Petje Ljubljana 3.10.2014
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Samo Petje, najboljši slovenski borec po pravilih K1, bo imel v petek izjemno pomemben »povratni dvoboj«. Vendar na prireditvi hrvaškega združenja FFC (Final Fight Championship) v Linzu ne bo poskušal poravnati računov s katerim od tekmecev, temveč predvsem s samim seboj.

Belokranjec si bo prizadeval dokazati, da je bil hud poraz, ki ga je 19. februarja v Atenah doživel proti Grku Meletisu Kakoumpavasu, zgolj posledica trenutka nepazljivosti. »Naredil sem napako, ki si je na tej ravni ne bi smel privoščiti. Tako sem bil prepričan vase, da niti za trenutek nisem pomislil na to, da bi bil lahko nokavtiran. S kolenom sem krenil v napad preveč lahkomiselno in pri tem povsem zanemaril obrambo, kar je nasprot­nik izkoristil in me natančno zadel s tako imenovanim srečnim udarcem,« je Petje podoživel najhujši poraz doslej v karieri, s katerim je izgubil tudi naslov prvaka v kategoriji do 70 kilogramov po različici FFC.

Po prejetem silovitem desnem krošeju je za kakšnih 30, 45 sekund obležal nezavesten, nakar si je hitro opomogel. »Nič me ni bolelo in nobenih posledic nisem čutil. V bolnišnici, kamor so me potem odpeljali na pregled, so opravili vse mogoče preiskave, a so pokazale, da je z menoj vse v redu. Niti pretresa možganov nisem imel,« je pojas­nil 24-letni Metličan, ki se je iz te izkušnje, po kateri si je vzel daljši premor, ogromno naučil. »Če sem prej verjel, da ne morem izgubiti na takšen način, sem se s tem dvobojem prepričal, da je sleherni borec ranljiv. Prav vsak ima kakšno šibko točko in občutljivo brado,« je razložil in dodal, da je bila to zanj – ne glede na vse – dobra lekcija.

Spoznal je, da se vse zgodi z nekim namenom; tako je moral sam pri sebi razčistiti določene stvari. Ker v Linzu, kjer se bo udaril z nemškim Hrvatom Leom Zulićem, ne bo branil pasu, bo pritisk nanj manjši, kot je bil nazadnje. Verjame, da mu bo po tej plati lažje, saj ne bo (tako) živčen. »V ring se bom povzpel z mirno glavo in se lahko boril popolnoma neobremenjeno. Pokazat bom šel, koliko sem vreden. Če sem pravi šampion, se bom vrnil še močnejši; navsezad­nje so tudi največji borci padali in se vračali,« je poudaril Petje, ki pred petkovim obračunom ne dvomi vase, čeprav se zaveda, da bo tudi tokratni tekmec hud preizkus zanj.

Zulićeva osnovna panoga je kikboks, dokazuje se tudi v mešanih borilnih športih (MMA), skupaj pa ima v statistiki vpisanih 55 zmag in 19 porazov. »Lea je vsekakor treba spoštovati. Videti je čvrst borec, glede na to, da se bori tudi v kletki, mora biti telesno zelo dobro pripravljen. Zato pričakujem, da bo nadvse trd oreh,« je presodil najboljši slovenski borec po pravilih K1, ki kljub vsemu verjame, da bo šestim porazom in enemu neodločenemu izidu v Linzu dodal še 31. zmago. Optimizem mu vlivajo tudi uspešne sklepne priprave, ki jih je minule dni opravil v Milanu s slovitima armenskima bratoma Petrosjan – Armenom in Giorgiom. Kar zadeva samo tehniko udarcev, bi v tej kategoriji težko kjerkoli dobil boljše »sparinge«. »Ker mi je šlo dobro od rok in nog, sem si še dodatno okrepil samozavest. Zaupam vase, moja taktika pa bo le ena – zmaga!« je še poudaril Petje in pribil, da bi po morebitnem neuspehu resno razmislil, ali je smiselno, da nadaljuje športno pot. »Če namreč nisem dovolj dober za to raven, je bolje, da končam ...«