Pred spektaklom v Stožicah: Ni ekipe, ki bi imela večje srce od Slovencev

Slovenija in Poljska bosta drevi v Stožicah (20.30) odločili, kdo bo prvi finalist evropskega prvenstva.

Objavljeno
26. september 2019 06.01
Posodobljeno
26. september 2019 10.15
Slovenski odbojkarji si v polnih Stožicah želijo novega zmagoslavja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Marko Uršič
Marko Uršič
Ljubljana - Slovenska odbojkarska pravljica traja. Naj čim dlje! Z drevišnjo polfinalno tekmo ob 20.30 v Stožicah med Slovenijo in Poljsko se bo sklenil slovenski oziroma ljubljanski del evropskega prvenstva. Če so v osmini finala padli na lestvici Evropske odbojkarske zveze od Slovencev višje uvrščeni Bolgari in v četrtfinalu evropski prvaki Rusi, lahko v peklu Stožic orožje položijo tudi dvakratni zaporedni svetovni prvaki Poljaki.

Resda so ti v nedavnih kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu odpravili četo slovenskega selektorja Alberta Giulianija s 3:1, a po nizih in poteku je bilo tesno, 21:25, 25:23, 25:23 in 25:21. Slovenija je Poljsko na poti do evropskega srebra leta 2015 v četrtfinalu odpravila s 3:2, dve leti pozneje, eurovolley je bil prav v deželi Frédérica Chopina in Henryka Sienkiewicza, pa so Tine Urnaut in druščina v osmini finala odpravili Poljsko kar s 3:0. Tokrat je eno dejstvo gotovo, Giulianijevi fantje bodo EP, ne glede na razplet, nadaljevali v Franciji. V soboto bo namreč v Parizu obračun za bronasto odličje, dan pozneje za zlato.

V polfinalu ni ekipe z večjim srcem in željo, kot je Slovenija.
Ne kanijo se ustaviti, niso še zadovoljni s tem, kar so dosegli.
Heynen pravi, da bomo videli, če je Slovenija ekipa za finale.


»Vemo, da so Poljaki favoriti, tehnično in taktično moramo biti vrhunski, potem smo zagotovo nevarni za nasprotnika. To bo drugačna tekma kot z Rusijo, torej taktično začetni udarec-blok. Poljska je popolna ekipa, dobra je v obrambi in bloku, od svojih igralcev pa bom zahteval, da pravšnje odigrajo predvsem v obrambi in v nasprotnih napadih,« je modroval slovenski selektor Alberto Giuliani.

image
V Petrolovih poslovalnicah je bila nepopisna gneča za polfinalne vstopnice, ljudje so za ta opravek vzeli tudi dopust in čakali nekaj ur. FOTO: Roman Šipić/Delo


Glave zapreti v hladilnico


»V tem polfinalu ni ekipe, ki bi imela večje srce, boj, željo po dokazovanju kot mi sami. S tem se tudi ustvari razlika. Trenutno je glave potrebno zapreti v hladilnico in poskušati umiriti misli, čim manj gledati naprej, le na to trenutno, kaj je. Zmaga nad Poljsko bi nam dejansko prinesla vozovnico za Pariz, saj jo sicer imamo, a ne tiste, ki si jo želimo. Gremo po karto za finale in to je tisto, kar nas zanima. Poljaki niso nič drugačna ekipa, kot vse druge, nanje se je pač treba taktično pripraviti. Vsak dan se je potrebno znova dokazovati, lahko si svetovni prvak, kadar hočeš, a če nisi tisti dan, ko je potrebno, na maksimumu, to nič ne šteje. Na tekmi bomo pokazali, kdo je boljši,« je omenil Jan Kozamernik.
image
Najbolj znani pes z imenom Slash prinaša srečo slovenskim odbojkarjem. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Pasji navijač

Tekme slovenske odbojkarske reprezentance v Stožicah spremlja tudi pasji navijač. Oblečen je namreč v dres domače izbrane vrste, triletni koder pa se pri gledanju sicer več ali manj razvaja v naročju boljše polovice Alfreda Walterja Martilottija, pomočnika slovenskega selektorja Alberta Giulianija. No, po dveh tekmah v skupinskem delu mu je sicer delegat prepovedal vstop v dvorano, zdaj pa ponovno spremlja zmage slovenskih fantov. Zanimivo, ko je italijanski koder na novinarski tribuni, Slovenci ne izgubljajo, namreč proti Severni Makedoniji in na uvodni tekmi z Rusijo ga ni bilo med prisotnimi, ob vseh drugih tekmah je Giulianijevim tudi on prinesel srečo.


»Proti ekipam iz evropskega in svetovnega vrha moraš servirati na polno, jih oddaljiti od mreže. Disciplinirani moramo biti v bloku in obrambi, se držati taktike in nimamo se česa bati. Pri začetnih udarcih s 120, 130 km/h, kot jih pri Poljakih izvaja Wilfredo Leon pa ne moreš sprejemati, da bi ciljal na pozitiven sprejem, braniti jo moraš v zraku,« je dodal Tonček Štern.


Vsak ima argumente


»Absolutno se ne nameravamo ustaviti tukaj, nismo še zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Poljaki nesporno sicer so favoriti, so svetovni prvaki, okrepljeni so z enim najboljših igralcev na svetu Leonom, zagotovo nam ne bo lahko. To bo še ena neverjetno zahtevna tekma, a pred takšno fantastično publiko in v naši dvorani nihče ne bo lahko prišel do zmage. Kdor prevladuje v igri servis-sprejem v osnovah današnje odbojke, je preprosto v ogromni prednosti, morala nam bo uspeti še ena podobna tekma, kot proti Rusiji. Če nam uspe, sem prepričan, da bodo tudi Poljaki imeli ogromne težave, morebiti še večje kot Rusi,« je omenil Gregor Ropret.

1:58
minute je bil čas, v katerem je na poslovalnicah Petrola pošlo preostalih 3000 vstopnic za ljubljanski polfinale


»Težka tekma bo, seveda predvsem zaradi občinstva, a menim, da bo enakovredna. Pred EP nismo pretiravali s prijateljskimi tekmami, da lahko imamo možnost po formi rasti na tekmovanju. Čakamo pa še na pravi obračun. Slovenija je precej bolje pripravljena na to, igrala je že dvakrat z Rusijo, Bolgarijo. Slovenci nimajo velikega izbora igralcev za reprezentanco, jedro je šest mož, kar je lahko velika prednost, a lahko tudi slabost. Slovenija je vrhunska evropska ekipa, na kakšen način so igrali proti Bolgariji in Rusiji si tudi zaslužijo biti v polfinalu. Če je ekipa za finale, pa ne vem, bomo videli,« se je zasmejal poljski selektor, Belgijec Vital Heynen.

»Slovenija je res zelo dobra ekipa, dvorana bo polna, a nič slabšega za šport ni, kot igrati pred praznimi sedeži. Več kot veseli smo, da bo 12.000 gledalcev. Nočem napovedovati prihodnosti, a če me vprašate, imamo dovolj argumentov, da premagamo Slovence, enako pa menijo tudi oni,« so bile besede kapetana Michala Kubiaka.