Upogibi trupa

Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje.

Objavljeno
29. maj 2020 06.00
Posodobljeno
29. maj 2020 06.00
Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje. FOTO: Delo
F. T.
F. T.

Ena vaja na dan: Akcija Fakultete za šport in Dela


V obdobju vsesplošnega spoprijemanja s sodobnimi izzivi veliko šteje tudi ustrezna telesna pripravljenost, ki lahko pomaga posamezniku v vsakdanjem življenju. V medijski hiši Delo vodimo akcijo Ena vaja na dan, s katero bomo v sodelovanju s Fakulteto za šport Univerze v Ljubljani pomagali vsem, ki želijo izboljšati telesno pripravljenost s pravilno vadbo v domačem okolju. Strokovnjaki z različnih področij športa so pripravili vaje, ki so primerne za vse, saj premorejo različno zahtevne stopnje intenzivnosti in napora. Akcija Ena vaja na dan bo vsak ponedeljek in petek domovala v časopisu Delo in na spletni strani Delo.si, predvidoma do konca letošnjega junija.


Vaja 1


image
Vaja 1.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 1.2. FOTO: Darjan Spudić
Ležite na hrbtu, noge so razmaknjene v širini bokov, ena noga je skrčena. Roke prekrižate na prsih in palce položite na brado. Nato dvigujete zgornji del hrbta in glavo tako, da se upognete v prsnem delu trupa. Glava ostaja v podaljšku trupa, s palci pa zelo rahlo pritiskate ob brado. Vajo morate občutiti kot srednje naporno, kar predstavlja 14. stopnjo po Borgovi lestvici. Če je vaja prelahka, torej če z lahkoto naredite 10 ponovitev, izberete naslednjo vajo.


Vaja 2


image
Vaja 2.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 2.2 FOTO: Darjan Spudić

Vajo otežite s tem, da roke skrčite v stran in položite prste na čelo. Ob vsakem upogibu trupa prav tako rahlo pritiskate ob čelo. Pri spuščanju v začetni položaj se z lopaticami le dotaknete tal. Če vam je tudi ta vaja prelahka in bi napor med izvajanjem vaje ocenili kot nizek, torej nižji od 12. stopnje po Borgovi lestvici, potem izberete naslednjo vajo.


Vaja 3


image
Vaja 3.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 3.2. FOTO: Darjan Spudić
V najtežji različici vaje izvedete upogibe trupa z rokami v vzročenju. Pomembno je, da ostaja glava v podaljšku trupa in da ramen ne dvigujete.


Nasvet


Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje. Dvig trupa naj traja 1 sekundo, spuščanje proti tlom pa 2 sekundi.

Vsak ponedeljek in petek v sodelovanju s Fakulteto za šport univerze v Ljubljani.

Maja Dolenc prof. dr., prof. športne vzgoje
Darjan Spudić asistent, mag. kineziologije
Janez Vodičar doc. dr., prof. športne vzgoje