Uvod v obujeno atletsko ligo tudi z Janežičem in Ratejevo

V soboto prvo tekmovanje, miting v Slovenski Bistrici
Fotografija: Martina Ratej je letos izpustila celotni zimski del, na prostem bo sezono začela v soboto. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Martina Ratej je letos izpustila celotni zimski del, na prostem bo sezono začela v soboto. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po sedemletnem premoru se na slovenska tla vrača mednarodna atletska liga, ki se bo začela že to soboto z mitingom v Slovenski Bistrici. Ligo bodo sestavljali štirje mitingi, pokal in državno prvenstvo, pri čemer sta slednja obvezna za naše najboljše, ostale tekme pa ne. Upati je, da se jih bodo vendarle udeležili v čim večjem številu, za uvod bosta v soboto v Sl. Bistrici nastopila Luka Janežič in Martina Ratej.

O obuditvi atletske lige, ki je bila stalnica med letoma 2007 in 2012, se je govorilo že nekaj let, letos bo spet zaživela, eden njenih glavni namenov pa je, da bi slovenskim atletom na domačih tleh zagotovili tekme s primerno mednarodno konkurenco. "Pred tremi leti so se to zdele sanje, predlani sem imel občutek, da lahko projekt zares izpeljemo, za lani smo imeli že načrt in letos ga uresničujemo. Združili smo najboljše mitinge pri nas," je zadovoljen predsednik atletske zveze Roman Dobnikar. AZS je iz svojega proračuna za to tekmovanje namenila med 40.000 in 50.000 evri.

"Gre za projekt, za katerega ne pričakujemo le, da se bo v naslednjih letih nadaljeval, ampak tudi širil, torej da bo mitingov še več," je še dodal Dobnikar, potem ko so letos k projektu pristopili v Slovenski Bistrici (v soboto), Ljubljani (5. junija), Mariboru (12. junija) in Novem mestu (24. julija), medtem ko bo pokal (15., 16. junij) in DP (27., 28. julij) gostilo Celje. Samo po sebi se ponuja še nekaj mest, ki jih ni na seznamu, gotovo Velenje, ki je v preteklosti gostilo največji miting pri nas, ali Nova Gorica, prvo naj bi se skoraj gotovo pridružilo prihodnje leto.

Na posameznih tekmovanjih bo denarno nagrajenih najboljših osem v vsaki disciplini (izjema sta pokal in DP, kjer nagrad ni), v skupni seštevek, v katerem bo nagrajenih najboljših pet, pa bodo šteli rezultati štirih tekmovanj, pri čemer bo za točkovanje treba doseči določeno raven (950 točk po tablicah mednarodne zveze IAAF).


V Ljubljani štafeta Osovnikar, Acman, Predanič, Fridrih


"Pozval bi najboljše slovenske atlete, da se udeležijo teh tekmovanj," je našim tekmovalcem položil na dušo predsednik strokovnega sveta pri AZS Vladimir Kevo, pri čemer je jasno, da bosta v soboto v Sl. Bistrici (kjer ne bo atletov Massa, ker bodo tekmovali na evropskem klubskem pokalu) nastopila tudi Martina Ratej, ki je izpustila zimsko sezono, v metu kopja in Luka Janežič, ki se je tokrat odločil za tek na 300 m, kar ni nič nenavadnega.

Kakšna bo zasedba na ostalih mitingih, ta čas ni jasno, je pa znano, da bodo v Ljubljani, na 14. memorialu Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana, v ekshibicijski štafeti nastopili Matic Osovnikar, Urban Acman, Rok Predanič in Boštjan Fridrih, zdaj direktor mitinga v Bistrici. Takšnih šprinterjev danes Slovenija nima več. "To je edina stvar, ki jo lahko obljubim. Od nikogar namreč nismo dobili niti evra, ta čas niti ne vem, ali bomo morali najem štadiona plačati ali ne. Če ni denarja, ni kakovosti," je na novinarski konferenci bentil Albert Šoba iz kluba prireditelja, Massa.

Komentarji: