V Bakuju so se uradno začele premierne evropske igre

Slovenski zastavonoša na otvoritveni slovesnosti je bil namiznoteniški igralec Bojan Tokič.

Objavljeno
12. junij 2015 16.43
Posodobljeno
12. junij 2015 18.00
GAMES-EUROPE/
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Baku - Na olimpijskem štadionu v Bakuju je danes potekala otvoritvena slovesnost premiernih evropskih iger. Med državami udeleženkami je tudi Slovenija, pri kateri je bil za zastavonošo izbran namiznoteniški igralec Bojan Tokič.

Prireditelji iger so v prvem delu slovesnosti, ki je trajal približno trideset minut, predstavili del svoje zgodovine, ta del pa je sklenil domači paraolimpijec Ilham Zakiyev, ki je na štadion prinesel baklo evropskih iger.

Sledil je mimohod vseh držav udeleženk. Slovenska reprezentanca je na vrsto prišla ob 19. uri, na čelu je z zastavo v rokah korakal Bojan Tokič. Slovenski športniki so se predstavili v popolnoma modri opravi, ki najbolj spominja na italijanske reprezentante, vsaj dekleta pa so v zgornjem delu nosila takoimenovano zeleno barvo, nekakšen zaščitni znak slovenskega športa.

Organizatorji so za otvoritveno slovesnost pripravili tudi posebno presenečenje. To je bila ameriška glasbena zvezdnica Lady Gaga, ki je zapela pesem Johna Lennona Imagine.

V drugem delu slovesnosti so na svoj račun prišli veljaki. Predsednik Združenja evropskih olimpijskih komitejev Patrick Hickey je v svojem govoru dejal: »Danes smo priča novemu mejniku evropskega športa. Danes smo dobili manjkajoči peti olimpijski krog med kontinentalnimi igrami. Hvala Azerbajdžan.«

Prva dama Azerbajdžana in vodja organizacijskega komiteja Mehriban Alijeva je poudarila vlogo Azerbajdžana pri tem, da so imele evropske igre sploh priložnost, da zaživijo. »Danes začenjamo novo poglavje evropskega športa. Azerbajdžan je ponosen na to. Azerbajdžan bo igre sprejel z vsem srcem.«

Premierne evropske igre je uradno otvoril predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev.

Na igrah več kot 6000 športnikov

Na uvodnih evropskih igrah bo nastopilo več kot 6000 športnikov iz 50 držav, ki se bodo pomerili v 20 športih. Slovensko reprezentanco bo na igrah zastopalo 80 športnikov.

Projekt je mešanica kakovostnih olimpijskih športov, neolimpijskih športov, ki iščejo priložnost na trgu, nekaterih mladinskih tekmovanj in nekaterih regionalnih športov, med katere sodi borilna veščina Sambo.

Prireditelji evropskih iger so že pred slovesno otvoritvijo izpeljali prve dvoboje, in sicer so se sinhrone plavalke in vaterpolisti pomerili na predtekmovalnih tekmah. Prvi slovenski športniki bodo nastopili jutri. Kot prvi se bodo predstavili gorski kolesarji Blaža Klemenčič, Tina Perše in Gregor Kranjc, karateistka Tjaša Ristič, triatlonka Eva Skaza in rokoborec Daniel Kočar.

Evropske igre leta 2019 v Rusiji?

Združenje Evropskih olimpijskih komitejev bo po odpovedi Nizozemske moralo poiskati novega gostitelja evropskih iger leta 2019.

Ena izmed potencialnih gostiteljic je Rusija. Čeprav je ruski minister za šport Vitalij Mutko včeraj dejal, da se Rusija ne zanima za organizacijo tega dogodka, saj je bila lani prizorišče zimskih olimpijskih iger, leta 2018 pa bo gostila še svetovno prvenstvo v nogometu, je predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov med današnjim obiskom Bakuja trdil drugače: »Rusija bi lahko kandidirala za to tekmovanje,« je bil njegov kratek komentar.