V današnjem finalnem spektaklu tudi slovenska četverica (VIDEO)

Skozi polfinalno sito so se v Kranju prebili športni plezalci Janja Garnbret, Mina Markovič, Vita Lukan in Domen Škofic.

Objavljeno
12. november 2017 07.11
J. P.
J. P.

Kranj - Finale finala, tradicionalne zadnje težavnostne preizkušnje svetovnega pokala v športnem plezanju v kranjski dvorani Zlato polje, bo imel danes popoldne tudi močan slovenski pečat, saj se bo za stopničke borila tudi štiriperesna deteljica Janja Garnbret, Mina Markovič, Vita Lukan in Domen Škofic. Začetek finala - sprva bodo šli v steno moški in takoj za njimi še ženske - bo ob 17. uri.

Med štirimi dekleti, ki so polfinalno smer zmogla do vrha, sta bili tudi koroška najstnica Garnbretova na prvem in izkušena Ptujčanka Markovičeva na četrtem mestu, mednju sta se vrinili še Belgijka Anak Verhoeven, sicer evropska prvakinja, in prekaljena Korejka Džain Kim. Za rep je mesto v finalu ujela osmouvrščena 17-letna mladinska evropska prvakinja Lukanova (31), za las pa se je ponesrečilo Urški Repušič, ki je zaokrožila deseterico (30,5+).

»Kvalifikacije so bile težje kot na drugih tekmah, polfinale lažji, a sem bila malo živčna, saj sem vedela, da moram doseči vrh, če želim v finalu, če pademo na istem gibu, ubraniti boljši položaj,« je komentirala Janja (Šaleški AO). »Zelo sem vesela plezanja v polfinalu, predvsem pa, da sem sestavila glavo in tudi pred domačim občinstvom nastopila, kot je treba,« je pripomnila štirikratna kranjska zmagovalka Mina (Plus), smejalo se je tudi Viti (Radovljica), ki so ji sodniki naknadno priznali doseženo višino: »Sicer mi je malo nelagodno, da se je bilo treba pritožiti, a sem zadržala oprimek, kar so sodniki videli in mi prisodili višino.«

V moški konkurenci se ni niti v kvalifikacijah niti v polfinalu do vrha povzpel nihče, sinoči je šel najdlje Avstrijec Jakob Schubert (40). Škofic (Radovljica) je bil na sedmem mestu najboljši iz sedmerice, ki je v polfinalu vpisala dosežek 34+, in se veseli že četrtega kranjskega finala: »En cilj je dosežen. Zares dobro sem se počutil v steni in zadnje čase, odkar spet treniram z Romanom Krajnikom, se mi stanje izboljšuje, tako da je po eni strani škoda, da je že konec sezone.«