V katerih športih je Luka Dončić osvojil več kolajn kot v košarki?

Tokratni kviz prinaša vprašanja iz sveta nogometa, atletike in drugih športov.
Fotografija: Odlični košarkar Luka Dončić je v otroštvu blestel tudi v drugih športih. FOTO: Cary Edmondson/Usa Today Sports
Odpri galerijo
Odlični košarkar Luka Dončić je v otroštvu blestel tudi v drugih športih. FOTO: Cary Edmondson/Usa Today Sports

1. Na včerajšnji dan pred 30 leti je slovenska nogometna reprezentanca pod vodstvom selektorja Bojana Prašnikarja igrala svojo prvo uradno mednarodno tekmo po odcepitvi od Jugoslavije. Njen tekmec je bila izbrana vrsta Estonije, reprezentanci sta se 3. junija 1992 v Talinu razšli brez zmagovalca (1:1), edini gol za goste pa je tedaj zabil Igor Benedejčič. Tedanji poročevalec časopisa Delo iz estonske metropole Franci Božič je podelil Slovencem ocene od 6 do 8. Kdo je dobil najvišjo med gosti?

A) Igor Benedejčič

B) Primož Gliha

C) Zoran Ubavić

2. Približno v tem času pred 25 leti so se mnogi ljubitelji atletike spraševali, kdo je najhitrejši Zemljan – tedanji rekorder v teku na 100 m, Kanadčan Donovan Bailey, ali rekorder v teku na 200 m, Američan Michael Johnson. Odlična atleta sta se samo zaradi tega pomerila v teku na 150 metrov, ki je nato pripadel Baileyju skupaj z nagrado 1,5 milijona dolarjev. Johnson je uradno odstopil zaradi bolečine v mišici, prejel je 500.000 dolarjev. Kakšen je bil čas hitronogega šprinterja Baileyja?

A) 14,49

B) 14,99

C) 15,49

3. Slovenski košarkarski čudež Luka Dončić je pred petimi leti tako močno opozarjal nase v majici madridskega Reala, da je španska televizijska ekipa v Slovenijo prišla po kadre za dokumentarni film o izjemno nadarjenem Ljubljančanu. V posrečenem filmu smo med drugim izvedeli tudi, da je bil Luka Dončić vseskozi za glavo večji od vrstnikov, le redko pa se je ločil od košarkarske žoge. Toda, pozor, Ljubljančan je več kolajn osvojil v drugih športih, torej ne v košarki. Za katera športa je šlo?

A) rokomet in odbojka

B) judo in kros

C) nogomet in tenis

Preberite še:

Komentarji: