Slovenska potapljačica danes na svetovni rekord

Alenka Artnik se bo poskusila potopiti 105 metrov globoko, Samo Jeranko pa je opravil že tri odlične potope
Fotografija: Samo Jeranko med potopom v Deanovo brezno. Foto www.apnea.si
Odpri galerijo
Samo Jeranko med potopom v Deanovo brezno. Foto www.apnea.si

Tekmovanje v potapljanju na vdih Vertical blue na Bahamih je na vrhuncu. Padel je že moški svetovni rekord - Rus Aleksej Molčanov se je splavutjo potopil 130 metrov globoko, danes pa bo Alenka Artnik poskusila izenačiti najgloblji ženski potop s plavutjo. Samo Jeranko je medtem opravil že tri odlične potope in v skupni razvrstitvi drži četrto mesto.

Vsako leto se ob znamenitem 203 metre globokem Deanovem modrem breznu na Long Islandu zbere elitna druščina apneistov in premika meje globinskega potapljanja v treh klasičnih disciplinah – potopu ob vrvi, s plavutjo in brez. Tekmovalci so konstantno obteženi, kar pomeni, da pri dvigu ne smejo odvreči uteži, ki jim pomagajo pri spuščanju.


 

Dvoboj Italijanke in Slovenke


Letos so med 44 tekmovalci trije Slovenci: svetovna prvakinja in rekorderka Alenka Artnik, svetovni podprvak Samo Jeranko in Neža Čeč. Artnikova in Jeranko se borita za uvrstitve med prvimi tremi tako v skupnem kot v posamičnem seštevku, če ne bo nepredvidenih okoliščin, pa bo Alenka Artnik poskusila popraviti absolutni svetovni rekord v potopu s plavutjo, ki ga zdaj s 105 metri drži Italijanka Alesia Zecchini.

Alesia je včeraj že postavila svetovni rekord v potopu s potegovanjem ob vrvi – z veliko lahkoto se je potopila 93 metrov globoko – in s tem najavila, da tudi svetovnega rekorda s plavutjo Artnikovi ne bo prepustila brez boja. Ker tekma na Bahamih traja do srede, obe pa sta že prvi dan opravili lahka ogrevalna potopa preko sto metrov (Alenka je s 104 metri postavila državni rekord, Alesia pa se je potopila le meter manj), je vprašanje le, katera od obeh bo na koncu odšla domov z najbolj cenjenim rekordom.

»Alenka ima pri potopih še veliko rezerve. Če ostane zdrava in če ne bo kaj nepredvidenega, bo suvereno postavila svetovni rekord. Je pa res, da ima na drugi strani Alesio, ki je enako vrhunsko pripravljena. Na treningu je dosegala 107 metrov globine in svetovni rekord je lahko tudi njen. Vprašanje je le, kako bosta stvari zastavili taktično. Med njima sicer nisem začutil kakšnega hinavskega rivalstva, lepo komunicirata,« je glavni dvoboj na ženski strani opisal njen prijatelj in naš najboljši apneist Samo Jeranko.

Moški rekord in Netflix


Samo Jeranko je tekmovanje prav tako začel odlično. Brez plavuti se je potopil 77 metrov globoko, a bil diskvalificiran zaradi manjše tehnične napake, s plavutjo je brez posebnega napora dosegel 106 metrov, včeraj pa je pri potopu s potegovanjem za vrv dosegel globino 101 meter in je v skupni razvrstitvi trenutno na četrtem mestu.


Vrhunec moškega dela tekmovanja je bil sicer svetovni rekord Rusa Alekseja Molčanova, ki se je s plavutjo potopil na globino 130 metrov in s tem popravil svojo rekordno znamko za en meter. Jeranko je pojasnil, da je na tekmovanju tudi ekipa medijske korporacije Netflix, ki o tekmi Vertical Blue snema dokumentarec, v glavnih vlogah pa bosta prav Molčanov ter še en odličen apneist Novozelandec William Trubridge, ki je tudi organizator in idejni oče tekme na Bahamih. Jeranko predvideva, da je bilo prav snemanje dokumentarca razlog, da se je Molčanov odločil za rekordni potop.

Komentarji: