V peklu Stožic prek Poljakov skovali rajsko pot v Pariz

Slovenski odbojkarji se bodo v nedeljo bojevali za zlato kolajno.
Fotografija: Klemen Čebulj je mojstrsko oddelal svojo polfinalno vlogo in nalogo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Klemen Čebulj je mojstrsko oddelal svojo polfinalno vlogo in nalogo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Slovenski odbojkarji bodo še drugič v štirih letih na evropskem prvenstvu igrali finalno tekmo za zlato odličje! V prvem polfinalu letošnjega EP so namreč v polnih Stožicah dvakratnega zaporednega svetovnega prvaka Poljsko položili na kolena z izidom 3:1, in se bodo v nedeljo v Parizu za prvo mesto pomerili z boljšim iz drevišnjega drugega polfinala med Francijo in Srbijo.



Vse je bilo napeljano na to, da bo to dvoboj neustrašnih velikanov. Celo maskota Ace je pred tekmo ohranjal ravnotežje pri hoji na žici pod stropom stožiške dvorane, ohranjati ravnotežje pa je bilo potrebno tudi med tekmo. Vsaj rezultatsko. Slovenska igra v začetku prvega niza ni prav stekla, Poljaki so z blokom pridobili vodstvo s 7:3, ki ga je z asom iz začetenega udarca naturalizirani kubanski Poljak Wilfredo Leon povišal na pet točk razlike. Nato pa so se fantje selektorja Alberta Giulianija sprostili in izenačili na devet. Predvsem so Poljaki v uvodnem delu igre mnogo bolje sprejemali servise, kot pred tem v četrtfinalu Rusi. Sporna točka Čebulja s položeno žogo v polje z dlanjo, je povzročila precej hude poljske krvi, v zmedenosti pa so prejeli tri točke in Slovenci so izid poravnali na 20. Obe ekipi sta udejanjali vrhunsko obrambo, na začetni udarec je prišel Klemen Čebulj in Sloveniji pribojeval prvo zaključno žogo, drugo pa je z blokom Leonovega napada v zmago v prvem nizu pretvoril Alen Pajenk.

Slovenski odbojkarji bodo še drugič v štirih letih odigrali finalno tekmo evropskega prvenstva. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Slovenski odbojkarji bodo še drugič v štirih letih odigrali finalno tekmo evropskega prvenstva. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Pritisk na Poljake


V drugem nizu se je grizlo za vsako točko, za izpostaviti pa je taktično briljantno podajo Dejana Vinčića za hrbet, poljski blok je namreč odletel v prazno, Tonček Štern pa je brez odpora poslal torpedo v polje drugih polfinalistov. Poljaki so bili videti precej pod vplivom in pritiskom hrupnega stožiškega občinstva, le kapetan Michal Kubiak je imel malce bolj hladno glavo in to pretvarjal v točke. A igralsko norih Slovencev se ni dalo ustaviti, tudi kapetan Tine Urnaut je v točkovni mozaik položil posamični blok.



V končnici je Kubiaku uspel as, nato je servis poslal v mrežo za prvo zaključno žogo Giulianijevih fantov v drugem nizu. A Čebulja so poljski odbojkarji zablokirali za točko, Mateuszu Bienieku je uspel zmagoviti začetni udarec, nov poljski blok pa je stvari za dobljeni niz dokončno zasukal na stran izbrancev selektorja Vitala Heynena. Poljski so v drugem nizu uspeli trije bloki, dva odločilna v končnici, Sloveniji eden, Urnautov.
 

Parada šampionov


No, saj tudi Slovenci imajo trden blok, drugi v tretjem nizu, tisti Čebulja in Pajenka, je slovenski vrsti prinesel lepe štiri točke prednosti (12:8). Domače mojstrovine ali specialitete so se kar vrstile; slastna je bila Urnautova, ko je žogo s skokom iz druge linije z natančnim udarcem diagonalno poslal v prazen kot igrišča, sladice pa so kar padale iz Čebuljevih rok. Navdahnjenih slovenskih odbojkarjev ni bilo mogoče ustaviti, pri servisu Tončka Šterna je malce z žoginim dotikom mreže pomagala tudi sreča. A sreča spremlja pogumne in to so bili Giulianijevi junaki. Za prvo zaključno žogo v tretjem nizu je odločal tudi videoizziv, po še eni rešeni žogi prostega igralca Janija Kovačiča, na tem EP jih ima že nešteto, pa je kapetan Urnaut zmagovito v slovenski prid sklenil igralni čas v tretjem nizu.

Kapetan Tine Urnaut in soigralci lahko v nedeljo oplemenitijo srebrno odličje z EP 2015. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kapetan Tine Urnaut in soigralci lahko v nedeljo oplemenitijo srebrno odličje z EP 2015. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V zadnjem nizu pa je bila parada šampionov, slovenski mojstri so kazali svoje vrhunsko znanje, Poljaki pa so po Bolgarih v osmini finala in Rusih v četrtfinalu prav tako podlegli peklenskemu vzdušju v stožiški dvorani. Kakor so pred eurovolleyem. rekli selektor Alberto Giuliani in njegovi fantje, gredo do konca, torej do zlatega odličja.
 

Komentarji: