V petek sprejem za Garnbretovo

Mlado slovensko zvezdnico Janjo Garnbret, dobitnico treh zlatih kolajn na svetovnem prvenstvu, bo sprejel tudi minister za šport Jernej Pikalo.

Objavljeno
21. avgust 2019 16.45
Posodobljeno
21. avgust 2019 17.06
Janja Garnbret je na Japonskem potrdila sloves najboljše plezalke na svetu. FOTO: Mavric Pivk
P. Z., STA
P. Z., STA
Ljubljana - Najuspešnejša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se bo skupaj z dragocenim in žlahtnim tovorom treh zlatih kolajn in preostalo slovensko reprezentanco iz dežele vzhajajoče sonca v domovino vrnila v petek popoldne.

Za trikratno slovensko šampionko in reprezentanco bo v petek ob 19. uri pred ljubljanskim Magistratom slovesni sprejem, na katerem bodo lahko navijači pozdravili mlado Korošico.

Slovensko reprezentanco v športnem plezanju bo pred tem sprejel tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju na Japonskem je bilo za Slovenijo najuspešnejše do zdaj. Prvo kolajno na članskih prvenstvih si je s srebrom v težavnosti priplezala Mia Krampl.

Prvo ime slovenske ekipe je Janja Garnbret, edina v zgodovini tega športa, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. V deželi vzhajajočega sonca se je pri svojih 20 letih najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, nato je postala prva ženska, ki je na istem svetovnem prvenstvu slavila v težavnosti in balvanih, nato pa edina v zgodovini športnega plezanja s trojčkom zlatih medalj v težavnosti, balvanih in kombinaciji.
 

Adutinja tudi na OI v Tokiu


S skupno šestimi zlatimi odličji je najuspešnejša udeleženka svetovnih prvenstev med ženskami z največ zmagami, poleg njih ima še eno srebrno kolajno. Na Japonskem pa si je kot prva in za zdaj edina Slovenka priplezala tudi vozovnico za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Postavila je tudi novi slovenski ženski rekord v hitrosti.